O treime dintre locuitorii României recunosc că au probleme financiare. Din aceştia, 25% sunt dispuşi să ceară ajutorul familiei, iar 39% au intenţia să apeleze la angajator. Sunt concluziile unui studiu realizat de o companie recuperatoare de creanţe.

Studiul, realizat în România pe un eşantion de 807 persoane în perioada septembrie-octombrie, relevă că 32% din respondenţi recunosc că au probleme cu plata datoriilor şi că nu se află prima oară în această situaţie, ponderile fiind apropiate în Cehia şi Slovacia, între 22% şi 33%.

Dacă ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, 25% dintre români ar cere familie sprijin financiar, spre deosebire de slovaci (79%), cehi (82%) şi polonezi (55%). În schimb, 39% dintre români ar cere ajutorul financiar angajatorului.

“Jumătate dintre români sunt refractari la ideea de a-şi împărtăşi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulţi, deoarece se tem că această problemă ar putea afecta atmosfera din familie. Totodată, 41% consideră că îşi protejează familia dacă nu discută despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenţi sunt prea mândri să împărtăşească situaţia sau le este ruşine”, a declarat miercuri, Iwona Słomska, membru al Consiliului de Administraţie al Kruk.

Numai 50% dintre polonezii cu datorii şi 66% dintre români îşi informează soţia sau soţul despre această situaţie, iar dacă relaţia lor nu este oficializată şi persoanele trăiesc în concubinaj, ponderea scade la 11% în Polonia şi România, respectiv 26% în Cehia şi Slovacia.

O treime dinre cei chestionaţi afirmă că prietenii şi, într-o proporţie similară, vecinii nu trebuie să ştie despre dificultăţile lor financiare şi numai 1% dintre aceştia ar spune colegilor că sunt datornici.

În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi le-ar împărtăşi copiilor problemele financiare cu care se confruntă familia,considerând este o metodă bună de a-i învăţa ce înseamnă responsabilitatea financiară, dar şi pentru că este cea mai bună cale de a-i face conştienţi că nu îşi pot permite anumite lucruri.

“Putem observa că respondenţilor care şi-au declarat disponibilitatea de a discuta problemele financiare cu copiii le este mai uşor să le refuze acestora anumite plăceri când se confruntă cu probleme financiare, în timp ce mai mult de jumătate dintre cei care nu vor să împărtăşească aceste probleme cu copiii nici nu le pot refuza acestora cerinţele”, afirmă Roxana Nicoară, research manager în cadrul companiei de cercetare de piaţă TNS CSOP, care a efectuat studiul pentru Kruk în România.

Sursa: mediafax.ro

Foto: alba24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus