Industrializarea masivă din anii comunismului a făcut ca starea de sănătate a hunedorenilor să fie destul de precară

Hunedorenii nu se pot lăuda cu o sănătate de fier. Zeci de milioane de lei sunt cheltuite anual în judeţ pentru asistenţa medicală spitalicească şi pentru plata reţetelor compensate şi gratuite, dar şi prin diverse subprograme de sănătate achitate de Ministerul Sănătăţii Publice prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Mii de persoane suferă de diabet, boli hipertensive şi cardiopatii. Cu siguranță, starea de sănătate a hunedorenilor nu e nici mai bună, nici mai proastă decât a celorlalţi români. Pe de altă parte, speranţa de viaţă a unui bărbat din judeţul Hunedoara este de aproximativ 70 de ani, în timp ce a unei femei este de 74 de ani.

Starea de sănătate a românilor lasă mult de dorit. De altfel, ţara noastră se clasează mereu în fruntea tuturor topurilor realizate la nivel european în ceea ce priveşte starea precară a sănătăţii. La fel ca toţi românii, nici hunedorenii nu pot spune că sunt prea sănătoşi.

Industrializarea masivă din anii comunismului a făcut ca starea de sănătate a hunedorenilor să fie destul de precară, motiv pentru care frecvenţa bolilor cronice să fie mai ridicată. Populaţia din judeţ este îmbătrânită. Antecedentele industriale ale zonei în care trăim au sporit frecvenţa bolilor cronice de care suferă hunedorenii, iar a treime dintre aceştia sunt pensionari. Cei mai mulţi au fost angajaţi în siderurgie şi minerit, adică în domenii de activitate care le-au afectat sănătatea.

Se cheltuie sume mari pentru asistenţa medicală spitalicească, dar și pentru rețetele compensate. Deşi se alocă sume considerabile, acestea nu rezolvă toate problemele pentru că şi cheltuielile pentru sistemul sanitar sunt foarte mari. Pandemia de coronavirus cu care ne confruntăm de aproape doi ani a făcut ca  sistemul medical din România să fie subfinanţat și mai mult.
Boala care pare să facă ravagii printre hunedoreni este diabetul. Deja în evidenţe există câteva mii de cazuri, iar numărul celor care suferă de această boală e în creștere.

Nici cancerul nu ne iartă. Câteva mii de persoane suferă de această boală.
Cele mai multe sunt bronhopulmonare, la sân şi stomac, dar și ciroze.

Chiar dacă pare greu de crezut, încă în România există persoane care se îmbolnăvesc de TBC, ţara noastră conducând în topul cu cei mai mulţi pacienţi cu acest diagnostic. De altfel, în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate există înregistrat astfel de cazuri. TBC-ul sau tuberculoza este cunoscută drept boala sărăciei, iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate în zona Hunedoara şi în cea a Văii Jiului. În cele mai multe situaţii, persoanele bolnave de TBC provin din mediile sărace, în care igiena şi condiţiile de viaţă sunt precare.

Mii de hunedoreni suferă de inimă, alte mii sunt hipertensivi.

Zece la sută dintre hunedoreni sunt hipertensivi şi circa şapte procente din numărul populaţiei judeţului suferă de cardiopatii, numărul celor care suferă de aceste afecţiuni este în creştere.

Medicii spun că modul de viaţă şi ereditatea sunt doar unele dintre motivele care duc la creşterea numărului celor care suferă de astfel de boli. Oamenii sunt mai predispuşi la îmbolnăvire şi din cauza modului de viaţă mult mai alert decât înainte vreme. În plus, nu trebuie să scoatem din calcul faptul că durata de viaţă creşte, populaţia este îmbătrânită şi evident creşte şi numărul persoanelor care suferă de astfel de boli. Pe de altă parte, chiar dacă sunt bolnavi, oamenii beneficiază de tratament care are efect de ameliorare a bolii
Hipertensiunea, bolile cardiovasculare şi pneumoniile sunt pe primele trei locuri în topul diagnosticelor puse de medicii de familie din judeţ.

HIV/SIDA, TBC-ul, afecţiunile oncologice, diabetul zaharat, hemofilia, osteoporoza, bolile renale care necesită dializă sunt doar câteva dintre afecţiunile cuprinse în subprogramele de sănătate.

În judeţ sunt înregistrate câteva zeci de persoane care sunt infectate cu virusul HIV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus