Legea a fost în aşa fel modificată, încât şefii de Consilii Judeţene şi primarii nu vor mai putea fi acuzaţi de conflicte de interes. Altfel spus, vor putea să dea contracte publice către propriile firme sau firmele rudelor. Modificarea legii prevede că primarii şi şefii de CJ-uri pot delega atribuţiile de serviciu către funcţionarii publici din subordine. Senatorul Darius Vâlcov care, alături de Gabriela Firea, a iniţiat legea, spune că intenţia sa nu a fost să îi scape pe primari de dosare, ci doar să le fluidizeze munca.

În septembrie 2013, Gabriela Firea şi Darius Vâlcov, senatori PSD, au iniţiat un proiect legislativ devenit între timp lege prin care primarii au dreptul de a-şi delega integral atribuţiile. Actul normativ a modificat legea 215/2001, a administraţie publice, fiind introduse următoarele articole:

„Art. 65. Primarul poate delega atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului unităţii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective.

(7) Preşedintele consiliului judeţean poate delega, prin dispoziţie, atribuţiile prevăzute la alin. (6) vicepreşedinţilor, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean”

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cameră decizională pe 11 februarie.  Legea a fost promulgată pe 13 martie de preşedintele Traian Băsescu. Reamintim că pe 10 decembrie 2013 în ceea ce a fost denumit generic drept ”marţea neagră” parlamentul a votat două proiecte de lege prin care senatorii şi deputaţii nu mai putea fi cercetaţi pentru corupţie şi nici nu mai putea fi acuzaţi de conflict de interese.

Primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene scapă de conflictul de interese

O analiză realizată de experţii în legislaţia conflictelor de interese şi incompatibilităţi spune că primarii şi şefii de CJ-uri nu vor mai putea fi acuzaţi de conflicte de interese. Astfel că, dacă primarul deleagă semnarea unui contract al cărui beneficiar este o companie la care fiica sa este asociată,  acesta nu va mai putea fi acuzat de conflict de interese.

DNA a trimis în judecată 125 de primari

În 2013, DNA a trimis în judecată 4 şefi de Consilii Judeţene, 25 de primari şi 9 viceprimari. Din 2006 până acum au fost trimişi în judecată de DNA peste 125 de primari şi viceprimari şi 8 şefi de CJ-uri. Până în 2012 au fost condamnaţi definitiv 25 de primari şi viceprimari.

Dragnea: De ce să răspundă primarul?

Ideea exonerării de răspundere penală a primarilor şi şefilor de CJ a fost intens promovată de vicepremierul Liviu Dragnea. „Dacă arhitectul semnează în dreapta, acea semnătură îi spune primarului că toate prevederile legale din domeniul disciplinei în construcţii, urbanismului sunt în regulă şi toate condiţiile au fost îndeplinite. Atunci primarul are decizia de oportunitate şi poate semna acea autorizaţie având legitimitatea dată de comunitate că da, acea construcţie se poate realiza. Dacă ulterior, din diferite motive, apare o cercetare sau o reclamaţie că acea autorizaţie a fost emisă într-un fel sau altul sau nelegal, în opinia mea, primarul nu trebuie să răspundă. El nu trebuie să aibă capacitatea, expertiza necesară pentru a verifica dacă toate documentele sunt legale. Este un subiect foarte important şi plecând de la subiectul competenţelor în construcţii se poate extinde. Am discutat mult cu reprezentanţii autorităţilor locale şi reclamă de ani de zile acest lucru.  Dacă funcţionarii publici care vin la serviciu şi au dat concurs pe anumite domenii de specialitate trebuie să îşi asume şi răspunderea. Dacă toate structurile din primărie îi spun că este în regulă, atunci de ce trebuie să răspundă primarul?”, a declarat Dragnea pentru gândul.info.

SURSA: www.gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus