Au crescut veniturile dar și cheltuielile: execuția bugetară după primele șase luni

România înregistrează un deficit bugetar de 1,94% din PIB dupa primele sase luni ale anului, adica 19,96 miliarde de lei, potrivit datelor de la Finante prezente in executia bugetului general consolidat in perioada 01.01 – 30.06.2019, date consultate de STIRIPESURSE.RO.

De asemenea, veniturile bugetului sunt de 148,6 miliarde lei, reprezentand 14,4% din PIB, comparativ cu 14% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018. Se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din venituri nefiscale, contributii de asigurari, TVA si accize.

Sumele de la UE in contul platilor efectuate sunt de 7,6 miliarde de lei. Cheltuielile sunt in suma de 168,6 miliarde de lei, cu 14,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. Au crescut cheltuielile de personal, precum si cele cu bunuri si servicii, dobanzi, asistenta sociala.

Cheltuielile pentru investiii au fost de 12,3 miliarde lei, cu 3,2 miliarde mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat miercuri că rectificarea bugetară este programată pentru a fi adoptată luni de Executiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus