Peste 250 de carduri de sănătate, ce aparţin unor hunedoreni, au fost declarate pierdute, furate sau distruse de către titularii acestora, chiar înainte de a fi activate la medicul de familie.

“Sunt 254 de carduri de sănătate pentru care s-a cerut eliberarea unuia nou. Majoritatea posesorilor şi-au schimbat datele personale – nume, adresă, dar am avut un caz în care persoana respectivă l-a pierdut chiar în ziua în care l-a primit. Un altul l-a uitat în haine şi l-a introdus în maşina de spălat”, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara, Ovidiu Bîndea.

Potrivit acestuia, persoanele care solicită un nou card de sănătate vor trebui să achite costurile de emitere (2,2 euro cu TVA) şi distribuţie (2,74 lei cu TVA).

În judeţul Hunedoara au fost consemnate şi 18 cazuri de refuz a cardului de sănătate, majoritatea motivaţiilor fiind de natură religioasă sau de conştiinţă. Cele mai multe situaţii de acest fel au fost înregistrate în Valea Jiului şi la persoane cu vârsta de peste 50 de ani. Aceste persoane vor primi adeverinţe din care va reieşi calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate, însă documentele vor trebui reînnoite o dată la trei luni.

Potrivit celor spuse de preşedintele CJAS Hunedoara, dr. Viorica Codoreanu, în judeţul Hunedoara au fost distribuite până în prezent 317.084 carduri de sănătate. Dintre acestea, 54.990 au fost activate deja în cabinetele medicilor de familie, iar 20.434 carduri au fost returnate CJAS Hunedoara din diverse motive, în majoritatea cazurilor fiind vorba de persoane care n-au fost găsite la domiciliu de către poştaşi.

Folosirea cardurilor de sănătate va deveni obligatorie de la 1 mai.

voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus