În Europa, România este țara cu numărul cel mai mare de porci crescuți în gospodăriile individuale.

Țăranii care au peste 5 porci, nevoiţi să se înregistreze şi să plătească impozit. Modificările privind fermele, adoptate după normele impuse de UE.

Ministerul Agricultorii şi Dezvoltării Rurale a făcut mai multe precizări, la solicitarea B1.ro, privind ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial din 18 martie 2019, care prevede reclasificarea fermelor de suine.

“Ordinul MADR nr.224/2019 nu restricționează sub nicio formă creșterea porcilor în gospodăriile populației, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploatațiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de
porcine, urmărind totodată mișcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea”
, se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii.

Reamintim că prin acest ordin , se prevede că ţăranii pot creşte doar până la 5 porci fără a fi nevoiţi să se înregistreze şi să plătească impozit. Anterior, prin ordinul din 2017, se prevedea că fermierii nu sunt nevoiţi să se înregistreze dacă au până în 20 de capete de porci.

“Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite.

Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar“, precizează Ministerul Agriculturii pentru B1.ro.

În Europa, România este țara cu numărul cel mai mare de porci crescuți în gospodăriile individuale.

 

Sursa: b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus