Sumele pe care proprietarii le au de plătit la scoaterea terenurilor din circuitul agricol și introducerea lor în intravilan ar putea scădea de 10 ori. O iniţiativă în acest sens este în dezbatere la Senat.

Proiectul de act normativ modifică Legea nr. 98/2019 privind fondul funciar, care cuprinde normativele acestor prețuri de peste 10 ani, mai exact din 2006.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că această taxare excesivă este o adevărată piedică în calea investițiilor, deoarece pentru un hectar de teren, tarifele exced valorii de piață, fiind de aproximativ 40.000 lei doar suma necesară pentru scoaterea terenului din circuitul agricol.

 “Prin prezenta propunere legislativă dorim să sprijinim cetăţenii români care doresc să facă investiţii în propria ţară, prin reducerea tarifului datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum şi pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan, de la 4 lei/mp în prezent pentru terenurile din categoria 1 la 0,4 lei/mp, iar scăderea să fie progresivă, până la 0,2 lei/mă pentru terenurile din categoria 5”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Tariful datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum şi pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan – propunere:

Teren agricol clasa 1: 0,40 lei/mp

Teren agricol clasa 2: 0,350 lei/mp

Teren agricol clasa 3: 0,30 lei/mp

Teren agricol clasa 4: 0,250 lei/mp

Teren agricol clasa 5: 0,20 lei/mp

Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, măsura va fi aplicată din 1 ianuarie 2020.

sursa: alba24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus