Românii vor plăti taxe locale care vor fi indexate cu inflaţia în fiecare an, nu la trei ani, aşa cum se proceda până acum.

Prevederea apare în noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare în ianuarie 2016.

“În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, se arată în articolul 491 din noul Cod Fiscal.

Noul Cod Fiscal arată că sumele indexate vor fi aprobate prin hotărâre a consiliului local şi se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

În actualul Cod fiscal, valabil până la sfârşitul anului, se prevede că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evolutia ratei inflaţiei de la ultima indexare.

Pe lângă indexarea anuală cu inflaţia, noul Cod Fiscal oferă posibilitatea administraţiilor financiare să aplice cote de impozitare între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidenţiale. Astfel, de anul viitor românii ar putea plăti impozite de până la două ori mai mari pentru locuinţe, potrivit noului Cod Fiscal.

Noul Cod îi avantajează pe cei care deţin mai multe case şi pe cei cu locuinţe cu o suprafaţă mai mare de 150 de metri pătraţi. Pentru prima locuinţă în afara celei de domiciliu se plătea până acum la primărie un impozit majorat cu 65%, pentru a doua un impozit mărit cu 150%, iar pentru a treia cu 300%.  Aceste taxe majorate vor fi eliminate din 2016. La fel şi cele pentru proprietăţile cu suprafeţe mai mari de 150 de metri pătraţi.

gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus