Teatrul de Artă Deva implementează în aceste zile un proiect cultural inedit prin dimensiunea sa “trans-europeană”.

Montarea piesei de teatru “Camera de hotel”, după Constantin Cubleşan, lansează practic, la Deva, un arc cultural între judeţul Hunedoara şi Suedia. Nu întâmplător, premiera piesei de teatru a fost planificată pentru ziua de 9 mai, Ziua Europei, ca dată emblematică de start pentru noua colaborare. Potrivit doamnei dr. Olivia Costea, consulul onorific al României la Sölvesborg, piesa de teatru, regizată de prof. Dr. Zoltan Schapira, vine cu un “ingredient” special care, sub denumirea de “psihodesign”, catalizează jocul actoricesc spre desăvârşire.

Colaborarea dintre instituţia Consiliului judeţean Hunedoara şi Suedia va fi aprofundată cu ocazia unei vizite planificate la Deva a Excelenţei Sale, Dna Anne LINDAHL KENNY, ambasadorul Suediei la Bucureşti, care se va întâlni cu domnul Dorin Oliviu Gligor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Artă deveană “exportată” în Maroc

Unul din punctele colaborării culturale cu Consulatul românesc de la Sölvesborg, nominalizează participarea Teatrului de Artă Deva la “Festivalul Internaţional de Teatru Studenţesc” care va avea loc în perioada 24-28 iulie 2015 la Casablanca, Maroc. Potrivit doamnei dr. Olivia Costea, România este invitată de onoare la acest festival, piesa regizată de prof. dr. Zoltan Schapira, “Camera de hotel”, urmând să deschidă festivalul la categoria “spectacol profesionist model”.

Declaraţia de cooperare

Colaborarea dintre judeţul Hunedoara şi consulatul românesc de la Sölvesborg nu se va rezuma doar la sfera culturală. “Agenda cuprinde semnarea unei declaraţii de colaborare multiplan între judeţele Hunedoara, România şi Blekinge, Suedia”, a precizat doamna Olivia Costea. Potrivit acesteia, semnarea acestor documente ar putea avea loc cu ocazia unui turneu scandinav al Teatrului de Artă Deva de promovare a piesei lui Constantin Cubleşan, turneu care ar putea avea loc în următoarele luni.

În atenţia CJ Hunedoara şi proiectul social

Potrivit domnului Dorin Oliviu Gligor, derularea acestui proiect este practic începută în domeniul cultural. “Dorim continuarea lui şi în plan social, plan în care Consiliul Judeţean Hunedoara are implicaţii majore. Avem în vedere, dacă ne gândim la o formă de colaborare, şi la caracterul economic al Suediei unde sectorul minier este puternic reprezentat”, a declarat Dorin Oliviu Gligor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus