Majorarea impozitului pentru clădirile rezidențiale a încins spiritele miercuri, la începutul ședinței Consiliului Local Deva.

Sistemul de impozitare a proprietăţilor imobiliare s-a schimbat radical, din 2016, conform noului cod fiscal. Persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, folosite în scop economic, adică spaţii comerciale sau de birouri, vor datora mai mult bugetului. Cu alte cuvinte, pentru spaţiile comerciale sau de birouri, vor plăti exact ca firmele.

Un grup de întreprinzători din Deva a cerut Consiliului Local să revină asupra deciziei de a stabili cota maximă de impozitare de 1,3%.

„Dacă nu vă bazați pe veniturile privind încasarea acestui impozit, vă rugăm să reveniți asupra deciziei. Vă bazați pe gradul de conformare a cetățenilor, dar nu puteți estima cât veți încasa. În plus, îi obligați pe proprietari să facă o re-evaluare care va genera impozite mai mari. Vă rugăm să reconsiderați această hotărâre”, a spus Cristian Răcășan, unul din întreprinzătorii veniți miercuri la Primărie.

„Provin din mediul privat și cunosc greutățile. Acest buget a fost constituit conform legii. Dar, a fost propus în octombrie, a fost în dezbatere publică 45 de zile. Cu tot respectul, nimeni dintre dvs nu a venit să spună că e bine, rău, mult sau puțin. Nu este cel mai mare impozit din țară. În plus, niciodată nu am cerut Consiliului Local să impună taxe speciale, suntem singurul oraș din județ care, din 2012 până în prezent, nu are taxe speciale”, a replicat primarul Devei, Petru Mărginean.

Schimbul de replici a continuat chiar dacă primarul a cerut angajților administrației să elaboreze un studiu de impact împreună cu micii întreprinzători pentru a se stabili dacă respectiva cotă de impozitare poate fi scăzută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus