Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea

Testamentul lui Avram Iancu, scris în anul 1850, a fost gravat în marmură la Panteonul Moţilor de la Ţebea, vizitatorii având posibilitatea să-l citească acum, în premieră, şi pe o latură a edificiului, în imediata vecinătate a bustului Eroului Naţional.

„Toţi românii care vin la Ţebea pot zăbovi acum, pentru o clipă, lângă monument pentru a citi aceste rânduri de o valoare incontestabilă, lăsate nouă de Avram Iancu, personalitate simbol a istoriei noastre naţionale, erou al moţilor în timpul Revoluţiei de la 1848-1849, omagiat în zilele noastre ca Erou Naţional al României”, a declarat vineri preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Testamentul este cunoscut pentru mesajul său patriotic, în care Avram Iancu spune: „Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd Naţiunea mea fericită’.

Câteva mii de persoane sunt aşteptate duminică, 10 septembrie, în Panteonul Moţilor, pentru a participa la Serbările Naţionale de la Ţebea, manifestări dedicate memoriei Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 151 de ani.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania.

A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Sursa foto: Consiliul Județean Hunedoara

Un răspuns

  1. horiastana@yahoo.com' Stana Horia spune:

    La Deva unde au fost decapitați 84 de iobagi, monumentul a fost distrus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus