Un permis de conducere cu o nouă valabilitate se poate elibera fără să dai din nou examenul auto.

Chiar dacă nu mai dai din nou examen, este obligatoriu să ai o fișă medicală obținută de la o clinică autorizată. Aceste proceduri, cum este eliberarea unui permis de conducere sau examinarea medicală, presupun anumite costuri. Iată care sunt pașii de urmat pentru eliberarea unui nou permis de conducere.

Șoferii cărora le-a expirat permisul de conducere nu mai trec printr-un nou examen, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Se eliberează un nou permis de conducere pentru cei care locuiesc sau au reședința în România sau pentru cei care dovedesc că se află la studii în țară de cel puțin șase luni, având un permis de conducere eliberat de autoritățile române.

Însă, ceea ce este obligatoriu pentru șoferi, chiar și în cazul eliberării altui permis de conducere, este obținerea fișei medicale care atestă că solicitantul este apt să conducă în continuare. Prețul examinărilor medicale efectuate de clinicile autorizate diferă de la o clinică la alta. În general, costurile pot fi între 140 și 200 de lei. Lista cu clinicile medicale autorizate pentru examinarea șoferilor se poate vedea aici.

Taxa pentru eliberarea unui permis auto este de 68 de lei și o poți achita fie online, fie prin mandat poștal, prin virament bancar, personal la CEC Bank sau la ghișeul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din zona ta.

De reținut, dacă optezi pentru plata online, atunci poți achita prin Internet Banking. Pe documentul de plată vor fi înscrise codul numeric personal, numele si prenumele tău, contul IBAN, codul fiscal al Institutiei Prefectului, suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata.

Ultima etapă a eliberării unui nou permis auto se va face la un ghișeu din cadrul DRPCIV din zona ta. Acolo vei prezenta anumite acte, și anume:

  • o cerere pe care o vei primi de la ghișeu și pe care va trebui să o completezi și să o semnezi. O fotografie de tip buletin va fi atașată cererii;
  • chitanța doveditoare că ai plătit acea taxă de 68 de lei pentru permisul auto;
  • actul de identitate, în original și copie;
  • fișa medicală, în original;
  • permisul de conducere vechi. În cazul pierderii, reţinerii într-o altă țară membră a Uniunii Europene (UE) sau furtului permisului de conducere, poți bifa căsuța corespunzătoare din cerere. Poți vedea un model de fișă mai jos, ca document atașat.

Conform legislației UE, un permis de conducere emis într-o țară din UE este recunoscut pe tot teritoriul UE. Puteți conduce în noua țară în care v-ați mutat dacă permisul auto mai este încă valabil, nu este suspendat, restricționat, revocat ori dacă ai vârsta legală în care poți conduce un vehicul.

 Sursa: avocatnet.ro

2 răspunsuri

  1. Fotografie tip buletin nu este necesar,dar analize ,copie după buletin, permisul vechi,chiar dacă este expirat, și buletinul original

  2. hd09deny@gmail.com' Pe cea Costache Constantin Daniel spune:

    As dori sa fac o programare pentru schimbare de permis auto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus