Administratorii firmelor care aparțin familiei Hărău aplică o metodă cel puțin imorală pentru a-și rotunji profitul. Angajații SC Recom Sid SA sunt obligați să cumpere alimente în baza tichetelor de masă doar de la magazinele familiei Hărău

Pentru a putea fi decontate, tichetele de masă trebuie să poarte pe verso ștampila societății comerciale (a magazinului) unde au fost folosite. Angajații SC Recom Sid SA din Hunedoara sunt obligați să cumpere produse alimentare cu tichete de masă doar din magazinele care aparțin SC MICRO MEGA HD SA. Patronii și administratorii acestei societăți nu par a pune în balanță faptul că angajații lor ar putea prefera să-și cumpere alimente din alte magazine, unde există o gamă mai variată de produse sau poate chiar mai ieftine.

CITEȘTE ȘI: Sistemul medical, o vacă bună de muls pentru famiglia deputatului PNL de Hunedoara, Carmen Hărău

Interesele economice din jurul Spitalului Municipal din Hunedoara ascund o afacere ticluită cu multă grijă de angajații firmelor patronate de familia deputatului liberal de Hunedoara.

Ca să nu poată cumpăra produse alimentare din altă parte, angajații SC Recom Sid SA primesc tichetele de masă gata ștampilate pe verso cu ștampila SC MiCRO MEGA HD SA. Asta înseamnă că tichetele nu pot fi folosite în alte magazine.

Iulian Urban, avocat: „Este o restrângere ilegală a libertății angajatului”

Într-o speță asemănătoare, cunoscutul avocat Iulian Urban s-a pronunțat: „Nu este legal. Nu este permis angajatorului să-i impună astfel angajatului unde să își folosească tichetele. Este o restrângere ilegală a libertății angajatului, iar firma profită de două ori de pe urma acestei măsuri – își crește vânzările obligându-i pe angajați să cumpere tot de la ei, și mai și obține ceva deduceri de la stat.

Avocatul mai susține că există soluții legale pentru reglementarea acestei situații. Salariatul care este obligat să folosească tichetele într-un anumit magazin, poate face plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă și la Administrația Financiară. „Dar, ce angajat al acestei societăți ar merge în instanță și ar depune mărturie împotriva lor, câți credeți că ar face asta? Nu este nimeni dispus în această perioadă să riște probleme la locul de muncă”, a declarat Iulian Urban.

Potrivit legislației în vigoare, tichetul de masă reprezintă suma de bani ce poate fi utilizată de salariat pentru achitarea mesei sau achiziționarea de produse alimentare, sumă scutită de plata impozitului pe venitul sub forma de salariu și deductibilă la calculul impozitului pe profit datorat de angajator.

Cu alte cuvinte, în cazul nostru, banii oferiți salariaților sub forma tichetelor de masă se reîntorc în buzunarul patronilor care controlează și magazinele de la care aceștia sunt obligați să cumpere alimente. Dacă fiecare angajat primește tichete în valoare de 200 de lei lunar, putem deduce că 500 de angajați vor lăsa în magazinul respectiv nu mai puțin de 100.000 de lei. O clientelă sigură, un venit lunar garantat. În plus, același patron mai câștigă odată: banii dați sub forma tichetelor de masă nu sunt impozabili.

Cine pune ștampila pe verso?

Potrivit Normelor de aplicare a Legii privind acordarea tichetelor de masă (Lege nr. 142/1998), angajatorii distribuie salariaţilor tichetele de masă, lunar, în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare. Potrivit art. 14. al Normei din 14/01/1999 (Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 26 din 25/01/1999), „salariaţii care au primit tichete de masă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să utilizeze maximum două tichete de masă pe zi lucrătoare sau, după caz, un număr de tichete stabilit potrivit art. 10, în zilele lucrătoare în care sunt prezenţi la lucru şi în exclusivitate pentru achitarea unei mese sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.”

Potrivit art. 24 al Normei mai sus menționate, tichetul de masă trebuie să conţină „spaţiul destinat înscrierii datei şi aplicării ştampilei unităţii de alimentaţie publică la care salariatul a utilizat tichetul de masă”. Așadar spatiul respectiv este destinat exclusiv societății (magazinului) în care salariatul face cumpărăturile. Mai mult, articolul 26 reglementează cine este obligat de lege să completeze acest spațiu: „unităţile de alimentaţie publică au următoarele obligaţii: (…) să completeze pe versoul fiecărui tichet de masă nominal utilizat de salariat data primirii tichetului de masă şi să aplice ştampila unităţii de alimentaţie publică ce a primit tichetul de masă.

Economia Hunedoarei este la pământ, dar firmele familiei Hărău o duc tot mai bine

Din anul 2000 încoace, industria din municipiul Hunedoara a dispărut aproape complet, însă pe platforma siderurgică au apărut rând pe rând „oameni de afaceri” care au știut să profite de colapsul industriei siderurgice. Nu numai că au știut să profite, dar s-au și îmbogățit în ultimii ani. În orașul contrastelor, oamenii au rămas fără locuri de muncă, economia a fost pusă la pământ, însă anumiți oameni de afaceri au prosperat. Și încă prosperă. Firmele familiei deputatului Carmen Hărău nu se numără printre cele care au fost afectate de criză sau de declinul social, ci printre acelea care au profitat pentru a se consolida.

Administratorul societății MICRO MEGA din Hunedoara este nimeni altul decât soțul deputatei PNL de Hunedoara, Lucian Hărău. Potrivit informațiilor furnizate de Registrul Comerțului, la data de 21.08.2013 (după începerea ativității în Parlament), Carmen Eleonora Hărău avea calitatea de ASOCIAT. Societatea are o cifră de afaceri de 22.460.972 lei (aproximativ 5 milioane de euro) și un profit de 1.201.510 lei numai în anul 2012.

Deputatul Carmen Hărău a deținut calitatea de administrator – membru în Consiliul de Administrație al SC Recom Sid SA în perioada 22.12.2004 – 18.12.2012. Din momentul începerii mandatului de parlamentar, administrarea societății a fost preluată de același Lucian Hărău, soțul deputatei. SC Recom Sid SA este condusă din funcția de director general de Ion Giurgiu. Societatea are o cifră de afaceri de 31.636.856 lei (aproximativ 7 milioane de euro), iar profitul în 2012 ajunge la 1.864.976 lei.

Legătura dintre cele două societăți nu este dată doar de persoana care le administrează, ci și de faptul că SC MICRO MEGA HD SA este acționar (96,85%) persoană juridică în calitate de asociat la SC Recom Sid SA.

Ingineria financiară pusă în practică la Hunedoara nu este un caz singular însă, prin faptul că patronii se folosesc de tichetele de masă pentru a-și mări vânzările și profitul, este afectată și piața. Așteptăm ca și în acest caz, organele de control abilitate să-și facă datoria, în special Consiliul Concurenței, ITM și Administrația Finanțelor Publice.

5 răspunsuri

  1. Oare cand o sa-i viziteze si pe Baronii aceștia cei de la DNA.

  2. mihaiivascu1971@yahoo.com' Mihai Ivascu spune:

    Felicitari pentru articol domnule Haulica. Sigur ca e si imoral si ilegal ce face doamna deputata Harau. Dar e si trist ca parca suntem blestemati sa avem numai politicieni care vreau doar bani pentru ei si copiii lor. Chiar nu scapam odata de astia ca m-am saturat sa aud numai de smecheriile lor in fiecare zi

  3. Nu este o practica nemaintalnita, din pacate si firme mari precum Penny ofera angajatilor tichete care au valoare doar in reteaua lor de magazine.

  4. blue_boys_deva@yahoo.com' Pasca Adi spune:

    Pai da, ca la cum e amplasat penny-ul in Deva, probabil, cel mai mare profit al lor, e in zilele in care dau se dau bonurile de masa la ei :))=))

  5. Pingback: Nereguli în achizițiile publice. Banii devenilor, la discreția șefilor din Primărie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus