De Ziua Mondială a Sănătăţii, în judeţul Timiş a început, miercuri, vaccinarea anti-COVID-19 în cadrul unui proiect-pilot pentru România, până acum pe platformă figurând 50 de medici de familie care vor vaccina pacienţii înscrişi pe liste.

În cabinetele medicilor de familie se administrează vaccinul produs de AstraZeneca şi sunt respectate toate măsurile de siguranţă şi criteriile de prioritizare. Vaccinările din cabinetele medicilor de familie nu necesită programare în platforma electronică, planificarea administrării vaccinului fiind posibilă în baza listei zilnice anterior întocmite, însă cu respectarea prioritizării persoanelor aflate în lista proprie (persoane cu vârste peste 65 de ani, persoane cu boli cronice/dizabilităţi indiferent de vârstă), după care pot fi vaccinate persoanele care îşi exprimă dorinţa în acest sens.

Primarul Dominic Fritz anunţa, la sfârşitul lunii martie, că medicii de familie vor fi implicaţi în programul de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2, în cadrul unui proiect-pilot, municipalitatea contribuind pecuniar, prin ajutor de la sponsori, pentru plata doctorilor care vor efectua imunizarea.

Potrivit acestuia, Guvernul va aloca fiecărui medic câte 30 de lei pentru fiecare pacient vaccinat, iar primăria, cu ajutorul unui sponsor, va completa suma cu încă 40 de lei pentru fiecare imunizare efectuată. Sponsorul local a donat deja 100.000 de lei în acest scop, dar trebuie găsită o soluţie sustenabilă de finanţare a medicilor de familie implicaţi în vaccinare.

“Este o premieră naţională şi reprezintă un alt element inclus în strategia locală de prevenire a pandemiei. Este un proiect-pilot cu medicii de familie din Timişoara şi din judeţ. Ei nu fac parte din campania de vaccinare, decât prin informare, dar nu vaccinează. Noi am lucrat pentru un proiect pilot, cum să folosim medicii de familie în acest proces. Am lansat un apel către medicii de familie să se înscrie în acest proiect pilot şi vom trimite cererile la Bucureşti, să fie operate în platforma de vaccinare”, preciza Dominic Fritz.

Fiecare medic înscris va primi 100 de doze de vaccin şi seringi, astfel că se va putea începe vaccinarea a încă 5.000 de persoane din Timişoara şi din zonă.

Medicul Mihai Iacob a detaliat, în acelaşi context, că medicii de familie li se vor adresa pacienţilor de pe listele proprii, care vor fi programaţi, iar vaccinurile vor fi aduse de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş la fiecare cabinet.

“Considerăm că este necesară o implicare a tuturor medicilor de familie şi sperăm că, prin acest proiect-pilot, medicii de familie vor demonstra că vom creşte numărul persoanelor vaccinate, pentru a ajunge la acea imunitate de grup, de 60% – 70% din populaţie, pentru a împiedica transmiterea virusului. Numai aşa vom ajunge, în august – septembrie, la imunitatea de grup şi practic să oprim pandemia. Consider că este datoria noastră morală”, a explicat dr. Mihai Iacob.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus