Staţiunea Straja este situată pe panta ascensională nordică a Munţilor Vâlcan, în zona Văii Jiului, la o distanţă de aproximativ 8 km de municipiul Lupeni, în judeţul Hunedoara.

Accesul în staţiune se poate face cu autovehiculul, cu plecare din Lupeni, cartierul Braia, urmându-se “Drumul Crucii” pe o distanţă de 7 km. Alternativ, din zona de agrement Brăiţa din Lupeni, se poate ajunge în staţiune prin intermediul telegondolei, după o călătorie de aproximativ 25 de minute.

Staţiunea Straja se află la o altitudine de 1445 de metri şi este cunoscută, în special, pentru posibilităţile pe care le oferă practicanţilor sporturilor de iarnă. Cuprinde 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază de instalaţie de nocturnă. Domeniul schiabil pe care îl oferă Straja însumează aproximativ 26 km, arată skistraja.ro. În cazul în care condiţiile meteorologice nu sunt propice practicării sporturilor de iarnă, 20 km din totalul pârtiilor pot fi acoperiţi cu zăpadă artificială.

Pârtia Canal este preferata schiorilor versaţi, având o lungime de 1400 m şi un grad ridicat de dificultate. Pârtia Lupului are, de asemenea, un grad sporit de dificultate şi măsoară 520 m. Pârtii de nivel mediu sunt Mutu şi Telegondola, cea din urmă având lungimea de 3200 m.

Schiorii începători au la dispoziţie pârtia Platoul Soarelui (405 m lungime), pârtia Sf. Gheorghe (700 m lungime) şi cea denumită Platoul Constantinescu (1740 m lungime). Cea mai lungă pârtie din Straja e cea care poartă numele staţiunii, cu o lungime de 8,1 km.

În staţiune există un parc de aventură, cu tiroliene, poduri suspendate şi pereţi de escaladă. Printre obiectivele naturale din zonă se numără Cheile Buţii, Cheile Baniţa şi Peştera Bolii. Aceasta din urmă a fost reamenajată în ultimii ani şi găzduieşte diverse manifestări artistice.

Un alt punct de atracţie al staţiunii este schitul Straja, ale cărui lucrări de construcţie au început în anul 1999 şi s-au încheiat în 2006. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial, de beton, lung de 57 m. În interiorul acestuia pot fi văzute picturi ce reprezintă 365 de sfinţi din calendarul ortodox, alături de alte imagini inspirate din Vechiul şi Noul Testament. O candelă este aprinsă în permanenţă, fiind mutată în faţa icoanei sfântului care este sărbătorit în ziua respectivă.

Staţiunea Straja este cunoscută şi datorită procesiunii “Drumul Crucii”, organizată în Vinerea Mare a Sărbătorilor Pascale, cu începere din anul 2000. De-a lungul traseului există 14 popasuri, în dreptul fiecăruia aflându-se troiţe din piatră ce simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul Său către muntele Golgota, arată crestinortodox.ro. Anual, numărul participanţilor la procesiune depăşeşte 4000 de persoane, însoţite de 20 de preoţi.

La altitudinea de 1485 m se află Crucea Eroilor de pe Muntele Straja, monument comemorativ al militarilor români care au căzut în luptele din Defileu Jiului în toamna anului 1916, în Primul Război Mondial. Crucea măsoară 18,6 m înălţime, are anvergura de 9 m, este realizată din oţel şi a fost sfinţită la 30 octombrie 1996 de stareţul Mănăstirii Lainici, Ioachim Pârvulescu.

Atât schitul, cât şi crucea din Straja au fost realizate la iniţiativa localnicului Emil Ilie Părău.

Mascota staţiunii Straja este simpaticul urs Baloo. Povestea lui a început în anul 2000, când puiul de urs a fost găsit inconştient în pădure de un angajat al Ocolului Silvic Petroşani. Extrem de slăbit, puiul de câteva săptămâni a fost dus de pădurar la spitalul din Petroşani, unde a fost salvat după ce i-au fost administrate perfuzii cu medicamente. Inspiraţi de ursul din “Cartea Junglei”, oamenii l-au botezat Baloo, fiind apoi dus de Emil Părău în staţiune, unde i s-a pus la dispoziţie un ţarc cu o suprafaţă de 1200 metri pătraţi, cu bârlog şi bazin de apă. Anual, în luna februarie are loc Cupa Baloo la schi, eveniment dedicat copiilor.

Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002, menţionează skistraja.ro. Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile.

Munţii Vâlcan se află în partea de V-SV a Carpaţilor Meridionali, între văile râurilor Jiu de Vest (la N) şi Jiu (defileul Jiului) la E, Subcarpaţii Olteniei (la S) şi valea superioară a Motrului (la V), notează Dan Ghinea în “Enciclopedia Geografică a României” (Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2002).

Versantul nordic, mai abrupt, domină Depresiunea Petroşani, pe când cel sudic se prelungeşte prin culmi secundare domoale, despărţite de văi înguste. În cadrul acestor văi s-au format Cheile Vaidei pe Şuşiţa şi Cheile Runcului pe Sohodol. Culmea centrală a Munţilor Vâlcan este dominată de vârfurile Straja (1868 m altitudine), Mutu (1737 m), Coarnele (1789 m), Şigleu Mare (1682 m), Arcanu (1815 m) şi altele. Vegetaţia este reprezentată de păduri de fag şi conifere, iar la peste 1400 m altitudine predomină pajiştile.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus