Aproape 70.000 de tineri născuți în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2004 vor putea să călătorească gratuit în Europa. Comisia Europeană a lansat în 11 octombrie 2022, runda de înscrieri de toamnă DiscoverEU.

Călătorii gratuite cu trenul în Europa. Cum se fac înscrierile

Potrivit unui comunicat al CE, înscrierile sunt deschise pentru candidații din țările participante la programul Erasmus+, începând de marți de la prânz și până pe 25 octombrie la prânz.

Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară.

Călătorii gratuite în Europa: Cine se poate înscrie în program

Candidații care au completat cu succes quizul de selecție, născuți în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2004, vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024.

Potrivit CE, odată cu Anul European al Tineretului 2022 a fost majorat numărul de permise de călătorie. Anul acesta sunt puse la dispoziție în total 70 000 de permise.

Carduri de reduceri pentru transport public, cazare, alimente, activități culturale

Beneficiarii se vor bucura în continuare de avantajele unui card de reduceri cuprinzând peste 40 000 de posibilități de reduceri pentru transport public, activități culturale, cazare, alimente, sporturi și alte servicii disponibile în țările eligibile.

În cadrul Anului european al tineretului, Comisia a lansat inițiativa „Tineretul descoperă cultura datorită DiscoverEU în 2022”. Din acest motiv a fost lansat, la 25 mai 2022, Itinerariul cultural DiscoverEU, care combină destinații și sectoare culturale diverse, incluzând arhitectura, muzica, operele de artă, teatrul, moda, designul și altele.

Ce pot vizita tinerii selectați

Călătorii DiscoverEU pot vizita Capitalele europene ale culturii, destinații adăugate pe prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO sau locuri care dețin marca patrimoniului european.

Ei se pot totodată opri în orașe cărora li s-a acordat premiul Access City Award. Acestea sunt orașe care au depus toate eforturile pentru a deveni mai accesibile pentru toți, indiferent de vârstă, mobilitate sau abilități.

„Anul 2022 este Anul european al tineretului, iar acesta este un moment esențial în istoria europeană. Trebuie să ne concentrăm atenția asupra generațiilor tinere, să le oferim posibilitatea de a-și lărgi orizonturile, pentru ca tinerii să poată construi o lume mai conectată și mai tolerantă.

Acesta este obiectivul urmărit de DiscoverEU. Călătorind, tinerii pot și să exploreze diversitatea Europei, dar și să găsească atât de multe similitudini”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Condiții de eligibilitate

  • să te fi născut între 1 ianuarie 2004 (inclusiv) și 31 decembrie 2004 (inclusiv)
  • să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere
  • să fii cetățean sau rezident legal pe termen lung* într-una din următoarele țări:
    – unul din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM) sau
    – una din țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

sursa: alba24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus