Hunedoara a avut şase prim-secretari în perioada 1968-1989. Absolut nimic nu mişca fără aprobarea lor.

Sursa foto – „Fototeca online a comunismului românesc” (Cota 96/1972)

Vizita de lucru a lui Nicolae Ceauşescu în judeţul Hunedoara, 15 septembrie 1972

Din 1968, judeţele României au fost conduse de către prim-secretarul Comitetului Judeţean al PCR. Hunedoara a avut şase prim-secretari în perioada 1968 – 1989.

Este vorba despre Ioachim Moga, Ion Rădulescu, Teodor Haş, Ioan Ciucu, Radu Bălan şi Ion Popa. 

Moga – destin tragic 

Ioachim Moga a fost întâiul dintre prim-secretarii judeţului. De loc din Cinciş, Moga era, la bază, zidar de mină.

În septembrie 1952 a fost trimis la şcoala regională de partid de şase luni. În decembrie 1953 a fost numit secretar cu Propaganda şi Agitaţia la Comitetul de partid Haţeg. A ajuns prim-secretar în februarie 1968, funcţie pe care a deţinut-o până în ianuarie 1977. A plecat la Bucureşti, unde a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al Consiliului Organizării Economico-Sociale, a fost apoi preşedinte al CENTROCOOP. În august 1979 a fost numit prim-adjunct al şefului Secţiei Organizatorice a CC al PCR, unde a stat până în mai 1983, după care  a fost numit prim-secretar al Comitetului judeţean de partid şi preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al judeţului Cluj până în 22 decembrie 1989).

Amintirile despre activitatea lui sunt puţine şi distorsionate de trecerea anilor. Revoluţia din Decembrie 1989 l-a prins la Cluj. Acolo au murit 26 de persoane, iar alte 52 au fost rănite, motiv pentru care Moga a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav.

A fost arestat în 1990, dar atunci a executat 8 luni de închisoare. Sentinţa definitivă a fost pronunţată în 2006, pe când Moga avea 80 de ani. Autorităţile nu îl găseau la acea vreme, motiv pentru care l-au dat în urmărire prin Interpol. Nu se ascunsese, dar mandatul de arestare nu a fost pus în executare pentru că a reuşit să obţină o amânare din cauza bolii.

În familia lui Ioachim Moga s-au petrecut mai multe drame, fiul său a fost găsit spânzurat, soţia sa a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, iar el a avut un atac cerebral în arest. A murit în decembrie 2007.

Rădulescu de la Propangandă 

După plecarea lui Moga, la începutul anului 1977, Partidul îl trimite în judeţul Hunedoara pe unul dintre propagandiştii săi de seama: Ion Rădulescu. Acesta şi-a atras antipatia tuturor, inclusiv a activiştilor.

Mulţi dintre ei povestesc că Rădulescu era o persoană căreia îi plăcea să îşi „lucreze” subalternii. Nu suporta pe nimeni. Despre el nu se mai ştiu prea multe lucruri, doar că a plecat înapoi la Ministerul Culturii cam la un an şi jumătate după sosirea sa în judeţul Hunedoara.

Foştii subalterni spun că era un oltean mic de statură, gras, negru şi că avea un tremur nervos al capului. Rădulescu s-a împotrivit ca în zona lacului Cinciş să fie construite case de vacanţă. Se spune că era scriitor, dar nimeni nu poate să spună ce opere a scris.

Haş – cel mai al dracului tovarăş 

După plecarea lui Rădulescu, toată lumea credea că mai rău de aşa nu se poate. Nicolae Ceauşescu n-a uitat ce au făcut minerii în 1977 şi de aceea a considerat că judeţul Hunedoara trebuie condus de o mână de fier. Mai mult, Hunedoara era considerat ca un judeţ în care trebuiau trimişi cei care au greşit.

Teodor Haş era un activist de partid care călcase pe bec. La o petrecere în judeţul Bihor, unde era prim-secretar, Haş s-a îmbătat bine şi a decis să joace fotbal cu tovarăşii subalterni. Pe post de mingi au folos … pui fripţi.

Haş a stat puţin peste un an în judeţul Hunedoara. Cea mai mare parte a timpului a fost în stare de ebrietate, motiv pentru care nu s-a înţeles cu nimeni. Foştii colegi spun despre el că a fost cel mai al dracului prim-secretar pe care l-a avut judeţul Hunedoara. Băutura a fost, se pare, cea care i-a pus capac. Teodor Haş a murit destul de tânăr, la câţiva ani după ce a părăsit judeţul.

Ioan Ciucu, ambasadorul 

După Haş, parcă Nicolae Ceauşescu s-a mai înduplecat şi a numit în fruntea judeţului un localnic, pe Ioan Ciucu. Acesta era inginer minier.

Fire domoală, Ciucu era mereu criticat de către superiori pentru că nu lua măsuri dure. Nici nu a rămas prea mult timp în fruntea Comitetului Judeţean al PCR. Transformat în diplomat, Ciucu a fost trimis ambasador într-o ţară din America Latină.

Radu Bălan, condamnat 

Radu Bălan a fost prim-secretar în Hunedoara până în 1987, când a ajuns la Bucureşti, ca preşedinte al Consiliului de Stat al Planificării. Cu o lună şi jumătate înainte de izbucnirea Revoluţiei, Bălan a fost trimis în judeţul Timiş.

La Hunedoara, el nu a fost o persoana care să intre în conflict cu prea multă lume, şi astăzi cei care l-au cunoscut vorbesc spun că a fost unul dintre puţinii activişti de partid cu care puteai să porţi un dialog. De altfel, Radu Bălan cunoştea bine situaţia din judeţul Hunedoara şi, în special, pe cea a minerilor din Valea Jiului. El absolvise Şcoala Medie Tehnică de Cărbune de la Lupeni, iar între anii 1954 şi 1960 a lucrat ca maistru la minele de cărbune din Valea Jiului.

El a fost unul dintre personajele-cheie ale Revoluţiei de la Timişoara. Se pare că la început Radu Bălan a încercat să se împotrivească ordinului de evacuare al pastorului Laszlo Tokes. Apoi, evenimentele au luat o turnură la care nu se aştepta nici măcar Nicolae Ceauşescu. La o zi după încercarea de evacuare a lui Tokes, Radu Bălan i-a declarat unui revoluţionar, Ioan Savu: „Am vorbit cu oamenii, Savule. Am vorbit, dar n-am putut face mai mult pentru că sosise Matei (n. red.: Ilie Matei, fost prim-secretar înaintea lui Bălan), pentru că veniseră generalii” („Istoria loviturilor de stat în România – o tragedie românească” de Alex Mihai Stoenescu).

În 22 decembrie 1989 a fost aclamat de mulțimea adunată în Piața Operei din Timișoara și a fost prezentat de ziarul local „Luptătorul Bănățean” ca un lider al revoluției. Arestatat apoi pentru participare la reprimarea revoluției din Timișoara, Radu Bălan a fost închis aproximativ un an. A fost condamnat la 23 ani de închisoare pentru omor şi tentativă de omor. A murit în decembrie 1995 de cancer. înainte de judecarea recursului.

Ion Popa – ultimul prim-secretar 

Ion Popa a fost ultimul prim-secretar al Comitetului Județean Hunedoara al PCR. Venit în județ în anul 1987, acesta a devenit în foarte scurt timp și cel mai antipatizat om din Hunedoara.

Obișnuia să dea ordine care stârnesc și astăzi râsul. Mulți dintre foștii angajați ai Comitetului Județean al PCR Hunedoara își amintesc cum Popa le-a ordonat să lege cu sârmă brăduleții care nu prindeau rădăcini și pe care îi voia în fața sediului Partidului. Era ambițios, certăreț și obișnuit cu intrigile de partid. Viorel Răceanu își amintește că „Ion Popa nu era prea stăpân pe situație, dar foarte ambițios”.

În data de 22 decembrie 1989, Ion Popa se afla în sediul Comitetului Județean al PCR Hunedoara. Acolo l-au găsit cei care au intrat în clădire. A fost înghiontit, lovit cu umbrele, scuipat și injurat. Apoi, a fost dus până la Palatul Culturii, unde, pe terasă, fusese instalată o stație de amplificare. Acolo a spus mulțimii că Ceaușescu a fost un dictator odios și un tiran. A fost dus înapoi în sediul Comitetului Județean de Partid, unde i s-a cerut demisia. A fost „transferat” în sediul Unității Militare 01719, dupa care a fost eliberat.

După 1989, a fost trimis în judecată pe motiv că a făcut mai multe investiții nejustificate la un hotel din Geoagiu și la cabana Rotunda. A fost achitat. A plecat la București și a devenit om de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus