Ministrul Agriculturii lovește din nou.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, este cel care ne spunea acum câteva luni că va obliga hipermarketurile să pună pe rafturi produse „made in Romania”. A preluat propunerea liberalului Nini Săpunaru și s-a bătut cu pumnii în piept pe la toate televiziunile… Apoi, cică nu l-a lăsat Bruxelles-ul. S-o spunem pe șleau: dacă ar fi vrut altceva decât să pară în ochii unora drept aparător al produsului românesc, avea zeci de alte căi să o facă. A trântit o lege (oare intenționat  gândită prost de liberalul Săpunaru?) cu mare tam-tam „patriotic”, și-a hrănit orgoliul cu aplauzele naivilor, apoi s-a scuzat că nu îi dau voie „șefii ăi mari de la Bruxelles”.

Între două știri despre producția record de grâu și de floarea soarelui (apropo, cu ce ați contribuit la acestea, domnule Daea?), dacă tot a văzut că lumea „pune botul” la glumele lui, ministrul Agriculturii a dat una și mai gogonată: să scoatem, dom-le hipermarketurile din oraș, cât mai departe de piețele agroalimentare, ca să încurajăm producătorii locali.

Apropo, domnule ministru, sunteți conștient oare de răul imens pe care îl faceți cu o astfel de propagandă? Chemați televiziunile și vă lăudați cu munca altora, de parcă ar fi meritul dumneavoastră, iar efectele economice sunt dezastruoase tocmai pentru bieții producători. Știți ce se întâmplă cu prețurile atunci când se anunță o producție foarte mare? Scad, domnule Daea. Este o lege economică pe care ar fi trebuit să o învățați înainte de a vă hazarda în campanii de imagine pe spatele celor care chiar muncesc în agricultură! 

Revenind la supermarketuri, domnule ministru, poate că nu mai știți cum arată orașele țării. Sunt PLINE de supermarketuri și hipermarketuri care, ghinion, vând mâncare din import – pentru că agricultura românescă a fost făcută praf de antecesorii dumneavoastră, dintre care majoritatea v-au întrecut în incompetență și impostură, e drept, dar puțini vă întrec în cotcodăceli din cuibarul gol.

Dacă ar fi să vă luăm în serios ideea, ar trebui să gândim un amplu proiect național de mutare a marilor magazine în afara orașelor, așa cum mutau comuniștii bisericile. Cum nici dumneavoastră nu credeți ce spuneți, n-o vom face nici noi. (Aflat marți la o vizită în teren, înconjurat de jurnaliști, așa cum îi place, ministrul a fost întrebat dacă mai vrea să dea afară supermarketurile din centrul orașelor. Daea a replicat: „Am o părere bună despre întrebarea dumneavoastră, dar nu am un răspuns pentru ea.”)

De ce nu le spuneți oamenilor adevărul, domnule ministru? Ne lăudăm că exportăm grâu ca în perioada interbelică, dar importăm cozonaci și aluat congelat pentru pâine. Vindem ieftin materia primă și importăm la prețuri mult mai mari carnea, mezelurile sau produsele lactate. Mai grav: exportăm materie primă de calitate și importăm produs finit de calitate îndoielnică. Vindem ieftin laptele și importăm brânză din lapte praf, vindem cereale și importăm cârnați făcuți din resturi de carne, domnule Daea!

Asta se întâmplă, de fapt, în țara care ar putea hrăni o populație de 3-4 ori mai numeroasă. O spunem și noi de ceva vreme, a spus-o marți și președintele dumneavoastră de partid, Liviu Dragnea. „Într-un timp rezonabil de ani, România trebuie să iasă din stadiul în care vinde producție agricolă de la capul tarlalei pe care o iau marii traderi, o vând afară și se întoarce la noi ca biscuiți, pufuleți și alte dulciuri”.

România a ajuns o COLONIE EXTRACTIVĂ (sursă de materie primă și muncă ieftină) cu largul concurs al unei clase politice postdecembriste corupte și incompetente.

Din vorbă în vorbă, Dragnea a aruncat și BOMBA: „Am vorbit cu domnul ministru Daea acum două luni și este în curs de finalizare acest proces de evaluare a potențialului agricol al României, nu este complicat de făcut. Potențialul este mare și se tot vorbește de el, dar până acum nimeni nu l-a identificat”. (sublinierile ne aparțin, n.red.)

Poftim? Dacă Dragnea nu vorbește prostii, și cel mai probabil nu vorbește, ministrul Daea ar trebui imediat demis, iar toți ceilalți miniștri de după 1989 ar trebui să răspundă penal pentru subminarea economiei naționale. Oameni buni, dacă nu există un astfel de studiu care să evalueze potențialul agricol al României și din care să rezulte logic ce, unde, cât și cum trebuie făcut, înseamnă că toate programele, toate măsurile implementate au fost după ureche sau, mai grav, după cum le cântau interesele politice în ureche! Iată de ce agricultura este la pământ.

Mai crede acum cineva că explicația este doar incompetența lungului șir de miniștri ai agriculturii?

Hunedoara Liberă va prezenta o serie de analize jurnalistice sub titlul „Trădare și incompetență în agricultura românească”, analize care își propun să pună degetul pe rană și să prezinte adevăratele dimensiuni ale dezastrului. Dacă despre dezindustrializarea României s-au scris râuri de cerneală, subminarea potențialului agricol al țării nu a primit până acum atenția cuvenită. Pierderile economice uriașe și riscurile pentru sănătatea populației ne îndreptățesc să tratăm acest subiect cu maximă seriozitate.

Un răspuns

  1. cristymasalco@yahoo.com' Maşalco Cristian spune:

    Cred că datorită alimentației actuale, poporul român raționează cu organul din apropierea punctului de eliminare a deșeurilor provenite din procesul alimentar, şi nu cu cel aflat în apropierea punctului de introducere a materiei prime, arunci când îşi exercită dreptul fundamental de vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus