Ciupercile otrăvitoare fac primele victime în județul Hunedoara.

Un bărbat de 51 de ani din orașul Geoagiu, județul Hunedoara, a murit vineri, la un spital din Timișoara în urma unei intoxicații cu ciuperci.

Potrivit informațiilor obținute până în acest moment, bărbatul a ajuns la spital miercuri, însă starea sa s-a agravat, situație în care medicii au decis să-l transfere la o clinică din Timișoara.

În stare gravă se află și soția bărbatului, o femeie în vârstă de 49 de ani, pentru care, se pare, s-a decis de asemenea transferul de la Spitalul Județean de Urgență din Deva la un spital din Timișoara.

Și cei doi copii ai familiei, adolescenți au fost internai după ce au mâncat din ciupercile culese.

Medicii avertizează asupra pericolului pe care îl poartă ciupercile culese pe cont propriu, din păduri.

„Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă din cauza frecvenţei crescute a acestora în acest sezon bogat in precipitații care favorizează dezvoltarea ciupercilor spontane, cât şi din cauza gravităţii acestor îmbolnăviri. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale, deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii. Simpla experienţă, fie ea şi îndelungată, nu scuteşte de accidente. Toţi culegătorii cu adevărat cunoscători, confirmă faptul că în ciuda atenţiei, cunoştinţei şi a experienţei, au cules de-a lungul anilor şi specii otrăvitoare, pe care le-au putut elimina doar la o a doua verificare atentă. Deci atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural sau cumpărate de la persoane particulare. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă”, a declarat dr. Cecilia Birău din cadrul DSP Hunedoara.

În 2017, în județ, s-a înregistrat un singur caz de intoxicație cu ciuperci, în 2016 – 6, în 2015 – 3 și în 2014 – 11.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus