Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a vorbit la RTV despre situaţia actuală din România legată de evoluţia epidemică şi face o retrospectivă a măsurilor luate de autorităţi în lupta cu răspândirea coronaviruslui.

„Nu mai avem de pierdut nicio oră pentru introducerea scenariului patru. Închiderea granițelor, izolare totală și alte astfel de măsuri. Deja suntem în plină epidemie fără control. E o transmitere comunitară, nu se mai știe cine ia de la care , care a dat cui. Şi da, testarea în masa este necesară.

Noi trebuia sa fim capabili sa facem minim zece mii de teste pe zi la acest stadiu al evoluției epidemiei. Noi putem, nu știu, 500 – 600. Am văzut o mare nebunie ca ne-au venit 100.000 de combinezoane.

Sunt 16.000 de cadre medicale. Alea nu pot fi folosite la nesfârșit. Faceți un calcul. Cat le folosim? Cinci zile”, spune Băsescu

Să ne pregătim…

„Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău. Singurul mod în care ne mai putem apărăm e să stăm în case izolați. Din focare de infecție au venit 30-40.000 de oameni . Efectul acestor evenimente nefericite le vom vedea de Paște.

În mediul rural nu s-a respectat deloc acea izolare acasă. Acolo s-au făcut nunți, cârciuma satului era deschisă, era viaţă, nu jucărie…

Porcăria asta cu vom lua măsuri progresiv şi gradual arată că nu ai o minimă pregătire, o minimă informare. La epidemii măsurile se iau precum securea ce loveşte funia ştreangului.

Noi am stat să o bâlbâim. Ce facem acum trebuia făcut de acum 35-40 de zile. S-a întârziat pentru că aveam alte preocupări politice decât problemele care frigeau în ţară.

Italia plăteşte acum costul neintervenirii la timp. Au aşteptat să se termine carnavalul de la Veneţia. Şi acum i-a podidit epidemia.

Este incredibil ce a putut să se întâmple la Suceava. E greu de imaginat ca management al spitalului. Nu știu dacă s-a găsit vreo responsabilitate pentru manager sau șefii de secții. Dar este inadmisibil. Inadmisibil! Dacă managerul nu a fost în stare să se protejeze pe el atunci ce așteptare să ai să protejeze pe alţii?

Testarea merge slab la noi. Nu am ce să comentez. Ştim doar toţi că nu avem capacitate de testare, pe măsura nevoilor.

M-am uitat la iniţiativa de la Balş de a face un studiu de caz pe zona Bucureştiului. Un eşantion ce va fi testat pe o mie de persoane pentru a se vedea modul de infestare si de proagare a virusului pe tronsoane de vârstă.

M-aş duce să fiu primul la o astfel de testare”, a mai spus Băsescu.

Acum, mai spune Băsescu, “bătălia este deja pierdută” iar şansele de scăpare mai sunt doar “individuale” prin felul în care înţelegem să ne protejăm.

stiripesurse.ro

Un răspuns

  1. ANTIVIRUS@Romania.ro' Raed Arafat, dstrateg in lupta Romaniei cu virusul spune:

    Basescu are dreptate dar si mai inadmisibil este cum a fost controlat valul de diasporeni desi era evident ca ei vor aduce virusul. Era necesara organizarea si impunerea unei carantine obligatorii pentru toti cei veniti. Guvernul Mieu a balbait-o ca sa nu-si supere votantii si in felul asta a bagat in carantina o tara intreaga. Nici acum nu accepta sa predea conducerea efectiva unui om care are cunostintele si vointa necesare, ca Dr. Raed Arafat. Rezultatul ar putea fi mai rau decat in Italia. Poate reusiti sa nu cenzurati si mesajul asta….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus