Premierul Victor Ponta a declarat marţi că taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică va fi redusă la 9% începând cu 1 iunie 2015.

Aveam cele două variante referitoare la cota standard şi la reducerea cotei pentru alimente. În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu Fondul Monetar Internaţional, cu Comisia Europeană, am luat decizia şi astăzi vom aproba Ordonanţa de Urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate alimentele – nu doar cele cinci alimente de bază -, absolut toate produsele agroalimentare din România vor avea o cotă de 9%. Aici se includ şi toate băuturile nealcoolice. Cele alcoolice nu pot beneficia”, a spus premierul Victor Ponta în şedinţa de guvern.  

Pentru a păstra o coerenţă, am introdus în această dimineaţă ca această cotă de 9% să se aplice şi la toate serviciile de alimentaţie publică. Adică nu cumperi carnea cu 9% şi, când o vinzi la restaurant, o vinzi cu 24%. Că nu are un sens. Tot ce înseamnă produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice şi inclusiv serviciile de alimentaţie publică vor beneficia, de la 1 iunie, de cota de 9%”, a afirmat Victor Ponta.

În baza Codului fiscal trimis în Parlament – şi care sper să fie adoptat până la sfârşitul lunii iunie – ne menţinem dorinţa ca, de la 1 ianuarie 2016, întreaga cotă standard să vină la nivelul de 20%”, a completat şeful Guvernului.

“Nu puteam să le facem pe amândouă pentru că ar fi fost un dezechilibru pe care l-am fi introdus în finanţele publice şi în buget”, a adăugat primul ministru, menţionând că, luate în mod treptat, aceste măsuri pot fi realizate.

Cât despre aplicarea unei TVA reduse pentru toate categoriile de produse alimentare, Victor Ponta a spus că, astfel, măsura va fi mai uşor de gestionat din punct de vedere fiscal decât dacă ar fi fost aplicată doar pentru unele alimente.

De la 1 iunie, prin aplicarea unei cote de TVA la alimente de 9%, cota medie va ajunge în România la 17,5%”, a mai spus premierul.  

În momentul în care această scădere de la 24% la 9%, deci de 15 procente, intră în vigoare de la 1 iunie, ea trebuie să se ducă, aproape toată, în preţ. (…) Să verificăm după 1 iunie că acei 15% chiar se reduc din preţ şi nu doar cresc profitul unor comercianţi”, a mai spus Victor Ponta.

foto paginadeagricultura.ro

Ţi s-a părut interesant articolul?

Distribuie pe Facebook pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Urmăreşte HUNEDOARA LIBERĂ.RO pe FACEBOOK

digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus