Până la urmă, câți refugiați vor veni în România?

Ministrii de interne ai tarilor membre UE se reunesc marti, de la ora 14:30, in incercarea de a ajunge la un acord cu privire la impartirea a 120.000 de refugiati, pe langa cei 40.000 a caror distributie a fost deja stabilita.

 

Reuniunea va fi urmata miercuri de un summit extraordinar consacrat imigrantilor. Asupra tarilor ce refuza cotele obligatorii, printre care se numara si Romania, s-au exercitat mari presiuni in ultimele zile. S-a sugerat si ca Germania va cere diminuarea fondurilor europene alocate statelor care nu preiau cotele de refugiati impuse. Ungaria si-a inasprit si mai mult, luni, masurile de combatere a imigratiei ilegale. Acum, armata poate folosi gloante de cauciuc si chiar pusti cu plasa impotriva celor care incearca sa forteze frontiera. Ca sa justifice aceste masuri, Viktor Orban spune ca Ungaria si Europa sunt in pericol.

Viktor Orban, premierul Ungariei: “Imigrantii nu ne bat la usa, ci ne sparg usa. Nu cateva sute sau cateva mii, ci mai multe sute de mii si chiar milioane asediaza granitele Ungariei si ale Europei.”

La o reuniune ce a avut loc luni seara, tarile din Grupul de la Visegrad, carora li s-au alaturat Romania si Lituania, s-au declarat pentru o pozitie europeana comuna. Dar, si-au mentinut opozitia fata de cotele obligatorii si au insistat asupra unui consens in luarea unei decizii.

Ministrii de interne ai statelor membre se intalnesc marti, la Bruxelles, in incercarea de a aplana diferentele de opinie inainte de consiliul european de miercuri. Angela Merkel a temperat asteptarile cu privire la rezultatele acestor reuniuni. Angela Merkel, cancelarul Germaniei: “Consultarile vor fi importante, dar nu vor duce la rezolvarea problemei, deoarece nu se poate gasi o solutie peste noapte. Vor mai urma multe intalniri si discutii.”  Intre timp, Croatia continua sa fie o placa turnanta pentru refugiati, care au fost dusi de acolo fie spre Ungaria, fie spre Slovenia, de unde au ajuns apoi in Austria si Germania.

refugiati - agerpres

Vicepremierul Oprea participa la Consiliul extraordinar JAI pe tema migratiei

Vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, va participa marti la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne pe tema migratiei, care va avea loc la Bruxelles. Potrivit unui comunicat MAI, in cadrul reuniunii, vicepremierul Oprea va sustine mandatul incredintat de presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta conform caruia ‘‘Romania isi manifesta solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate in nevoie de protectie internationala prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii” (in total 1785).

‘In cazul in care se va supune la vot proiectul de Decizie a Consiliului de stabilire a unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale in beneficiul Italiei si Greciei (suplimentarea cu 120.000 a numarului de persoane relocate fata de 40.000 cate au fost adoptate in Consiliul JAI din 14 septembrie a.c.) Romania va vota negativ”, se precizeaza in comunicatul MAI.

La intrunirea extraordinara a Consiliului JAI de marti vor participa ministrii de interne din statele Uniunii Europene, reprezentantii Comisiei Europene si ai Agentiilor UE din domeniul JAI (EUROPOL, FRONTEX, Biroul de Ajutor European pentru Azil).

Ban Ki-moon, “extrem de ingrijorat” inainte de summitul european New York

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat luni ‘extrem de ingrijorat in privinta degradarii situatiei imigrantilor si refugiatilor care sosesc in Europa’, facand apel la liderii europeni sa adopte ‘o abordare comuna care sa fie conforma cu obligatiile lor internationale si care sa respecte litera si spiritul Cartei Natiunilor Unite’, transmite AFP. Ban Ki-moon s-a declarat totodata ingrijorat fata de inchiderea unor frontiere in Europa, precum si fata de lipsa unor centre de primire adecvate pentru refugiati, subliniind ca toti imigrantii ‘trebuie sa fie primiti cu demnitate si respectandu-se drepturile omului’. Apelul secretarului general al ONU intervine in contextul in care o reuniune a ministrilor de interne din cele 28 de tari ale UE este prevazuta pentru marti la Bruxelles, urmand ca miercuri sa aiba loc un summit extraordinar al Consiliului European, in vederea gasirii unor solutii care sa ajute la depasirea actualei crize a imigrantilor din Europa. Ban Ki-moon a amintit ca o reuniune speciala privind criza refugiatilor va avea loc la 30 septembrie, cu ocazia Adunarii Generale a ONU.

refugiati - agerpres

stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus