Camera Deputaților a adoptat în ședința de miercuri, 4 iulie 2018, propuneriea legislativă pentru modificarea şi completarea alin. 3, al art. 169 indice 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu amendamentele propuse de parlamentarii social-democrați hunedoreni Laurențiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma, Petru Sorin Marica, Viorel Sălan și Cristian Resmeriță.

Propunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Lucreția Roșca are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 263/2010, urmărindu-se eliminarea interpretărilor ambigue din aplicarea prevederilor Legii nr. 192/2015 cu privire la persoanele care au desfășurat activitate în locurile de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă.

Inițiativa a fost completată de amendamentele parlamentarilor hunedoreni care nu au votat modificările la Legea 263 propuse în luna mai de către PNL afirmând despre acestea că sunt incomplete.

„Articolul de lege propus și căzut la vot am considerat că nu este oportun pentru că sunt excluse categoriile de pensionari care au lucrat în condiții speciale, în grupe, siderurgie, șantiere de hidroconstrucții, CFR-iști, inclusiv minerii care au lucrat mai puțin de 20 de ani. Articolul de lege propus de doamna senator Carmen Hărău exclude o parte din pensionari care beneficiau de prevederile Legii 192/2015”, a declarat în luna mai deputatul Ilie Toma.

Deși propunerea legislativă a fost respinsă de Senat în şedinţa din 20 iunie 2017, miercuri a fost adoptată în Camera Deputaților (cameră decizională) cu 208 voturi „pentru” și „65” împotrivă.

„Este o lege care astăzi repară multe din inechitățile de care s-au lovit până acum pensionarii din minerit, siderurgie, oameni care au lucrat în grupele I și II de muncă. Pentru mineri, stagiul de cotizare va fi de 20 de ani, iar pentru siderurgiști de 25 de ani”, a declarat deputatul Laurențiu Nistor după votul final asupra acestui proiect de lege.

De asemenea, noua lege conține reglementări necesare pentru eliminarea disparităţilor, neconcondoranţelor şi inechităţilor apărute în aplicarea legii. Astfel, după articolul 169 indice 1 se introduce un nou articol, articolul 169 indice 2, cu următorul cuprins:

“Art. 169 indice 2. – (1) Pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătorești, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015.

(2) În situaţia în care, în urma aplicării prevederilor alin. (1), rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în plată, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.

(3) Recalcularea prevăzută la alin. (1) se efectuează din oficiu, în termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.

(4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.”

De asemenea, pentru eliminarea unor eventuale categorii care pot beneficia de reducerea stagiilor de cotizare au fost introduse noi prevederi:

„Art. II (1) De prevederile art. 56 alin. (3) lit. b) și c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, din oficiu, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin.(1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.”

Legea va fi publicată în Monitorul Oficial după promulgarea sa de către Președintele României.

22 răspunsuri

 1. RUSINE..Daca sunteti asa cum vreti sa pretindeti va intreb: de ce ati anulat legea 192/2015 ? Sa veniti acuma cu “lauda de sine” stiti bine ca am pierdut pana acuma la pensie plus banii care trebuia sa ii primim retroactiv conform legii192/2015 ? Cum au primit colegii nostrii care au avut NOROCUL sa se pensioneze dupa 2011…Am fost un sustinator al vostru …dar de acum NU mai votez cu voi(“psd”).stiu ca nu va doare pe voi ce parere are un amarat de pensionar(innainte de 2011). Cu toate astea ma rog sa va dea Dumnezeu INTELEPCIUNE…

  • Corect. In lege scrie ca dacă in urma recalculării rezulta un punctaj mai mic, ramane in vigoare punctajul mai favorabil. Aici e întrebarea cum naiba sa iasă punctaj mai mic dacă primești 50% in plus? Eu am primit decizia recalcularii in aprilie si intr-adevar am puncaj mai mic. E foarte suspect.

  • miraj51johnny@yahoo.com' MIRA ION spune:

   Corect și adevărat . Legea 192/2015 era ca o mană cerească ptr. cei nedreptățiți … dar nu a fost aplicată …. iar acum se dă o nouă lege șmecherească… cu aplicare de la 01 octombrie 2018 … Doamne proști ne credeți ..Dracul vă mai votează…mincinoșilor !

 2. GhitaHagi@yahoo.com' Pinochio spune:

  “Ei e PSD si PSD face ce vrea muschii lor” – o vorba auzita intr-un sat uitat de lume din Romania.
  Asa ca nu te mira de ce au facut, mira-te de ce fac mai departe, pentru ca e vorba crestina….”Doamne, mare e gradina ta” – si din pacate, nu exista gard de protectie..

 3. Sa intelegem ca , bani ii vom primi dupa alegerile prezidentiale din 2019 asa cum i-am primit si dupa alegerile parlamentare din 2016 ??? ………………………………ne raspunde cineva ????

 4. Sa intelegem ca , bani ii vom primi dupa alegerile prezidentiale din 2019 asa cum i-am primit si dupa alegerile parlamentare din 2016 ??? ………………………………ne raspunde cineva ????
  Se pare ca e alt comentariu si nu ma repet ..

 5. Corect. In lege scrie ca dacă in urma recalculării rezulta un punctaj mai mic, ramane in vigoare punctajul mai favorabil. Aici e întrebarea cum naiba sa iasă punctaj mai mic dacă primești 50% in plus? Eu am primit decizia recalcularii in aprilie si intr-adevar am puncaj mai mic. E foarte suspect.

 6. knebelvasile@yahoo.com' knebel vasile spune:

  Hallo ce tot rastalmaciti criteriile de acordare a cuantumului pensiilor!?
  chiar nu a-ti vazut ca unor anumite categorii de salariati le acordati pensii colosale de la 4000 de lei in sus care habar n-au ce inseamna munca grea si riscanta a unui miner care a lucRusine !
  rat in abataj sau a unui siderurgist de la usa cuptorului!

 7. baltariugica@gmail.com' Baltariu Gica spune:

  Am lucrat in mina 19 ani si 6 luni ,am avut o pensie de boala (invaliditate)in 2013 am iesit la pensie la limita de varsta,am bagat la recalculare si mea spus ca nu ma incadrez ca am avut pensie de boala,ce legatura are pensia de boala cu pensia pentru ani lucrati ,tare as vrea un raspuns!

 8. doghianton@gmail.com' DOGHI ANTON spune:

  domnilor parlamentari care ati gindit aceste recalculari ,CU PENSIONARII MINERI CARE AU IESIT LA PENSIE INAINTE DE 1 IAN 2011 CE FACETI ?? II LASATI PE DINAFARA ?? EI , NOI NU TOT IN ACELEASI CONDITII GRELE DE MUNCA AM LUCRAT ?? LA NOI NU VA GANDITI?? NOI NU MAI EXISTAM ?? CUM PUTETI FACE ASEMENEA DISCRIMINARI ?? DACA VRETI VOTURI FITI DREPTI CU TOTI MINERII SI APLICATI RECALCULARILE SI REPARATI INACHITATILE PT TOTI MINERII. ALTFEL O SA LUATI PRAFUL DE PE TOBA SI O SA MAI VENITI LA GUVERNARE CAND O MAI VENII SI TARANISTII. DE ASTA SA FITI SIGURI.

 9. eugenia.sortan@gmail.com' Șortan Eugenia spune:

  Vor să bage piciorul în Legea 192/2015 și vor să nu mai dea drepturi celor ce au sub 20 de ani.
  Mai sunt și altele dar deocamdată mă opresc aici.

 10. valeriujitarasu@yahoo.com' VALERIU JITARASU-pensionar cai ferate spune:

  Art. 169 indice (2) nou introdus in P.L.-X NR.245/2017 adoptat de Parlament si devenit lege promulgata la data de 27.07.2018, nu modifica Legea nr. 192/2015, ci doar lamureste prin alin.3 care stagii complete de cotizare se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual in cazul celor care au desfasurat activitati in conditii grele de munca, eliminand Anexa nr.5 la Legea nr.263/2010-care se aplica pentru conditii normale de lucru. Adresati-va instantelor de judecata(tribunal) !

 11. ursuleasa_costache@yahoo.com' Ursuleasa costache spune:

  Am lucrat 28 gr 2 si 5 la gr1 si 2 la gr 3 am esit in 2000 cfr intru la calcul?

 12. gheorghedanila11@yahoo.com' GH.Danila spune:

  Am lucrat 17ani in gr.1 , 9 ani in gr 2 de munca si 8 ani in gr.3 de munca. Am iesit la pensie in anul 1997 ,la 50 de ani. Beneficiez de aceasta lege sau nu?

  • truscarica@yahoo.com' Aurica Trusca spune:

   Am lucrat 28 ani in gr Ii si iesit in lensie in anul 1997 total cu anii adaugati din grupa am 39 ani 32 + 7 … Mi se recalculeaza pensia ?

 13. adiiovescu1@gmail.com' Carmen Ilies spune:

  Domnule deputat va rog mult sa ne lămuriți dvs. daca reducerea vârstei de pensionare se aplica si ptr. minerii din carierile din Gorj? Va mulțumesc.

 14. Sandutvarga@yahoo.com' Varga Alexandru spune:

  Buna ziua.Vreau sa stiu sticlari care au lucrat în grupa 1 de munca,care au fost încadrati in aceias lege cu mineri,la ce vârsta de pot pensiona dupa noua lege.Vreau sa mentionez ca pâna sa schimge Boc legea sticlari se pensionau la 50 de ani si în prezent la 52 de ani.Multumesc.

 15. dorulungu1953@yahoo.com' Lungu Gheorghe spune:

  Când am ieșit la pensie în anul 1998,având gr.1 de muncă subteran,22 de ani,punctajele sau împărțit la 20 de ani,iar acuma se împarte la 25 de ani în urma recalculării care se va face,nu înseamnă că iese un punctaj mai mic.Asta înseamnă că,sunt furat pe față.

 16. blindamariana@yahoo.com' Blinda Mariana spune:

  Am lucrat 25 de ani in grupa II a si am iesit la pensie in 2018, va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de recalculare. Multumesc!

 17. Am lucrat 17 ani in minerit grupa 1,se recalcileaza si mie am iesit in 2010 limita de varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus