Programata initial pentru finele acestui an, finalizarea unui lot de 15 kilometri din Autostrada Transilvania se amana pe termen nelimitat. De vina sunt atat autoritatile, care n-au eliberat la timp documentele necesare inceperii lucrarilor, cat si constructorul. Iata despre ce este vorba.
Compania Nationala pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a contractat inca din anul 2016 Straco Grup SRL – societate fondata de familia Horpos – pentru a construi un lot de 15,6 kilometri de sosea de mare viteza, parte din tronsonul dintre Ogra si Campia Turzii al A3.
La acel moment, Straco Group se afla deja de un an in insolventa, asa ca i-ar fi fost de mare folos sa poata lucra repede si sa incaseze bani de la stat, pentru a se redresa financiar. Din pacate, lucrurile n-au mers deloc asa cum ar fi trebuit.
Unul dintre motive, sustine CNAIR, este ca acordul de mediu pentru proiect a intarziat mai mult decat ar fi trebuit. Apoi au fost probleme cu relocarea utilitatilor. Una peste alta, Compania a emis prima autorizatie de construire pentru drum abia in noiembrie 2017. Apoi, a mai emis inca o autorizatie in februarie 2018.
Cu alte cuvinte, abia dupa 2 ani de la momentul in care a fost contractata, societatea Straco Group a primit, in sfarsit, posibilitatea sa lucreze pe intregul santier.
Numai ca, dupa ce a primit unda verde pentru a se apuca de lucru, societatea n-a mai mobilizat suficienti oameni si utilaje pe santierul lotului de autostrada. In ultimul an s-a lucrat putin si incet. Iar lucrurile par sa mearga din rau in mai rau.
Asa se face ca – potrivit unei postari recente a Asociatiei Pro Infrastructura (API) – acum buna parte din santier arata ca si cum ar fi parasita.
In mod normal, constructia celor 15 kilometri de autostrada ar fi trebuit sa se termine pana in luna decembrie a acestui an. La acest moment, insa, e lesne de inteles ca termenul nu poate fi respectat.
Potrivit purtatorului de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, ideal ar fi ca societatea de constructii sa isi rezolve problemele financiare. In caz contrar, va urma rezilierea contratului, care – pe termen scurt si mediu – nu l-ar ajuta cu nimic pe romanul care nu vrea decat sa circule in conditii mai bune.
“Constructorul are o problema financiara. Iar ceea ce poate face CNAIR este sa il ajute, facandu-i platile mai repede. Cu alte cuvinte, in loc sa ii dea banii in 60 de zile, CNAIR i-ar putea da, teoretic, in 30 de zile. Dar aceasta solutie are limite. Iata de ce.
CNAIR nu da avansuri, ci plateste lucrari. Iar fara bani, constructorul nu lucreaza suficient si, in consecinta, nu are ce incasa. E un cerc vicios. In plus, ceilalti constructori vor reactiona cand vor vedea ca ei sunt platiti la 60 de zile, iar constructorul acestui lot, la 30 de zile. Si o astfel de situatie ar putea crea probleme.
Parerea mea personala – care nu implica in niciun fel institutia pe care o reprezint – este ca ideal ar fi ca societatea sa gaseasca o formula prin care sa se asocieze cu alte companii, ca sa poata lucra.
Bineinteles, exista si posibilitatea rezilierii contractului. Dar nici aceasta nu e avantajoasa, din cauza ca, la randul ei, cauzeaza intarzieri. Dupa o eventuala reziliere, trebuie facuta evaluare a stadiului santierului si trebuie lansata o noua licitatie, pentru selectarea altui constructor. E o procedura de durata”, a explicat Alin Serbanescu pentru Ziare.com.
In conditiile in care se alege varianta rezilierii, a mai spus Alin Serbanescu, institutia ar putea alege sa incheie contractul in sezonul rece, cand oricum constructorul n-ar mai face progrese pe santier.
ziare.com
Ultimele comentarii