În perioada 23 iunie– 02 iulie a.c., în zona Cartierului Paroşeni din municipiul Vulcan, judeţul Hunedoara, şi-a făcut apariţia un urs care a intrat în mai multe gospodării, omorând păsări şi iepuri aparţinând locuitorilor din zona Termocentralei Paroşeni la câteva sute de metri de D.N. 66 A.

Prezenţa ursului a fost semnalată prin apeluri la numărul de urgenţă 112, acesta reprezentând un real pericol pentru locuitorii din zonă.

După primirea apelurilor, a fost activată Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată compusă din efective ale Jandarmeriei Montane Hunedorene, personal din partea Fauna şi Flora Internaţional, precum şi un medic specializat, dotat cu  armă cu tranchilizant, aceştia acţionând în cadrul Proiectului ,,Life Connect Carpathians”.

În perioada mai sus menţionată Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara a pus în aplicare procedura privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animalele (mamifere) sălbatice periculoase, la nivelul judeţului Hunedoara, procedura cuprinzând o serie de activități desfășurate în sistem “step by step” de la primirea apelului la numărul de urgență 112, până la soluționarea cazului, acţionând cu efective de jandarmi în zona în care şi-a făcut apariţia animalul sălbatic.

Permanent au fost prezenţi 5 jandarmi de la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara, care au acţionat în zonă pentru protecţia şi informarea populaţiei şi îndepărtarea animalului.

După primirea acordului de la Ministerul Mediului pentru relocarea ursului, ca urmare a demersurilor  facute de prefectul judeţului Hunedoara, domnul Fabius-Tiberiu Kiszely şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv – Băniceana, au montat în zona mai sus menţionată o cuşcă pentru capturarea ursului.

Cazul care a fost încadrat în gradul de risc ridicat, astfel că în urma activităţilor desfăşurate, iar în dimineaţa zilei de 02 iulie a.c., ursul a fost capturat , tranchilizat şi relocat pe un alt fond aparţinând  Asociaţiei Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv – Băniceana, în zona Polatişte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus