Rușanu, eminența cenușie a PNL, și-a început ascensiunea politică în județul Hunedoara.

Dan Radu Rușanu a fost trimis în judecată în anul 2014 în dosarul Carpatica, fiind acuzat de folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat. Judecătorii au constatat că fapta nu există și l-au achitat atât pe fond, cât și în apel pe Rușanu.

Acesta a fost de 4 ori parlamentar de Hunedoara, câștigând 3 mandate de deputat și unul de senator. În 2013 a demisionat din Parlament și a devenit președinte ASF. El a scris și o carte – „Mai sunt judecători la Berlin” – în care a povestit despre arestarea sa în acest dosar.

Dincolo de acestea, rămâne politicianul care a influențat viața politică hunedoreană timp de 14 ani.

I se spune Unchiul sau Excelență. A fost unul dintre cei mai influenți oameni politici din România, eminența cenușie a PNL. Ascensiunea sa politică adevărată a început în județul Hunedoara, în anul 2000. Dacă nu făcea greșeala să plece din Parlament, astăzi ar fi fost în continuare deputat de Hunedoara. Cu siguranță, ar fi avut un rol important în filiala județeană a PNL. Rușanu a influențat politica hunedoreană, a ridicat sau a pus capăt carierei multor politicieni locali. La rândul său, a fost susținut și ajutat să câștige mandat după mandat. Dan Radu Rușanu a câștigat 3 mandate de deputat și unul de senator în județul Hunedoara. În mod curios, fără să fie carismatic, Rușanu reușea să-i intimideze pe cei cu care era coleg de partid și nu numai. Dar cine sunt cei care îi datorează mărirea sau decăderea? Hunedoara Liberă vi prezintă mai jos pe cei mai importanți dintre ei.

Mircia, cu „capul rupt”

Mircia Muntean nu a ajuns în politică datorită lui Dan Radu Rușanu, dar a devenit dependent de fondurile pe care acesta din urmă reușea să le obțină de la Guvern pentru municipiul Deva. Așa se face că, adesea, cu ajutorul lui Dan Radu Rușanu, Mircia Muntean putea să își ducă la îndeplinire proiectele, unele bune, altele de-a dreptul păguboase pentru comunitate. Ani buni, Rușanu l-a considerat pe Muntean drept copilul teribil al politicii hunedorene, deși s-a prins repede că primarul de atunci al Devei e doar un aspirator de voturi. De fapt, Rușanu râdea și povestea tuturor despre alte noi „mircisme”, adică întâmplări hazlii cu Mircia Muntean. Printre ele, cea cu Muntean care a declarat că la Deva a fost o „căldură torențială”, motiv pentru care nu a putut executa nu știu ce lucrări. Rușanu a recunoscut mereu că într-o lume normală, Mircia Muntean nici nu ar fi călcat vreodată în biroul unui primar, cu atât mai puțin să fie ales edil-șef de 5 ori, într-o reședință de județ. În ciuda acestor păreri, Rușanu și liberalii l-au susținut, ajutându-l pe Muntean să devină un brand politic al județului. Lucrurile au luat o întorsătură urâtă în relația dintre cei doi, după ce primarii liberali s-au cam săturat de felul în care Mircia Muntean conducea filiala județeană a PNL. Gurile rele au și alte variante, dar nefiind probate, rămân la nivel de bârfe. Din acel moment, Mircia Muntean a intrat în conflict cu propriul partid. Până în ultimul moment, Rușanu a încercat să-l protejeze. În februarie 2010, Muntean a fost învins la șefia PNL Hunedoara de către Mircea Ioan Moloț. Ulterior, a pierdut și la Deva, în fața lui Florin Oancea. S-a mai târât prin partid încă un an, timp în care Rușanu a tot încercat să-l salveze. „Buba” a pușcat în iarna lui 2011, când în cadrul unei ședințe la sediul central al PNL, Dan Radu Rușanu a cerut suspendarea lui Muntean din partid pentru 6 luni, decizia încercând să fie trecută sub tăcere, iar Muntean trebuia să nu-și mai critice colegii. Înțelegerea nu a fost respectată de Mircia Muntean, motiv pentru care în data de 3 mai 2011 acesta a fost exclus din PNL. Atunci, Rușanu a spus – „I-am rupt capul lui Mircia!”. Acum, Mircia Muntean este încarcerat la Penitenciarul Aiud, ispășind o pedeapsă de 6 ani de închisoare.

Mircea Moloț, partenerul lui Rușanu

Mircea Moloț și Dan Radu Rușanu s-au sprijinit unul pe celălalt, au fost mai mult parteneri, niciodată dușmani. Practic, fiecare a ajutat pe fiecare să ajungă în funcția pe care și-o dorea și ambii s-au folosit o bună bucată de vreme de voturile pe care le aducea Mircia Muntean. Pe de altă parte, tot ei erau aceia ce corectau derapajele lui Muntean, care nu au fost puține de-a lungul carierei sale politice și administrative.

Viorel Arion, parlamentarul lui Rușanu

Despre Viorel Arion, fostul primar al Hunedoarei, Dan Radu Rușanu spunea că l-a învățat să găsească ușile diverselor ministere, unde îl trimitea să-i rezolve problemele. „Nu puteam să-l trimit, fără să mă asigur că găsește ușa, pentru că mereu greșea. Eu îl trimiteam după diverse avize, el voia doar să-și vândă hârtia de Xerox (n. red.: Arion era acționar la o firmă ce avea licență pentru vânzarea produselor Xerox)”, povestea adesea Rușanu. Viorel Arion a fost senator PNL în perioada 2004 – 2007 și, în ciuda bunelor relații cu Rușanu, a plecat la PLD în 2007, încheindu-și mandatul în 2008 ca reprezentant al PDL.

 

Carmen Hărău, opțiunea lui Rușanu pentru Camera Deputaților

În anul 2000, Eleonora Carmen Hărău era membră PDSR (ulterior PSD), iar Dan Radu Rușanu la PNL. Ambii au candidat atunci pe listele partidelor lor pentru Camera Deputaților. Deși PDSR (ulterior PSD) era extrem de puternic în județul Hunedoara, Eleonora Carmen Hărău, a opta pe lista alianței dintre PDSR și PUR, nu a ajuns în Parlament. În schimb, Dan Radu Rușanu – da. Nu s-au înțeles prea grozav ani buni, după care, pas cu pas, relațiile s-au îndulcit. Rușanu a fost cel care s-a gândit primul la un eventual transfer al Eleonorei Carmen Hărău la PNL, binecuvântat și de Mircea Moloț, cu care Rușanu chiar făcea echipă. Șansa le-a surâs celor 3 în 2012. În 24 de ore, Carmen Hărău a devenit membru PNL, prin transfer de la PSD, și candidat pentru Colegiul nr.7 Hunedoara pentru Camera Deputaților.

Mariana Câmpeanu, aducătoarea de voturi

În 2010, după decesul lui Ioan Timiș, în Colegiul nr. 3 Hațeg – Călan s-au organizat alegeri parțiale pentru un post de deputat. Deși sunt mulți cei care își atribuie paternitatea deciziei privind candidatura Marianei Câmpeanu pentru această demnitate, un lucru e cert – și Rușanu a fost de acord. Astfel, surpriza Mariana Câmpeanu a câștigat în fața primarilor Daniel Răducanu și Nicolae Timiș, dar și a candidatei PSD, Liliana Țolaș. În 2012, ca să-și asigure liniștea, Dan Radu Rușanu a făcut rocadă pe posturi cu Mariana Câmpeanu, care a candidat pentru Senat, iar Rușanu la Camera Deputaților. Deși cei doi nu se înțelegeau prea bine, notorietatea Marianei Câmpeanu a fost și ea un bilet câștigător pentru Dan Radu Rușanu.

Bogdan Țîmpău, soluția lui Rușanu

În 2008, la alegerile parlamentare s-au introdus candidaturile uninominale. Dan Radu Rușanu a fost desemnat drept candidat pentru Colegiul nr. 3 Senat, care cuprindea alte 3 colegii pentru Camera Deputaților, adică cele din Deva – Cârjiți, Hunedoara și Călan – Hațeg. Pentru Colegiul nr. 6 Deva – Cârjiți, Mircia Muntean decisese să-l sprijine pe Alin Rădoane, un ilustru necunoscut, întors în țară de prin Spania. Alte două persoane refuzaseră nominalizarea, iar Bogdan Țîmpău, la acea vreme președintele TNL Hunedoara fusese trimis să candideze la Orăștie contra primarului Iosif Blaga. Dan Radu Rușanu a fost cel care a făcut rocada între Rădoane și Țîmpău. Acesta din urmă a devenit deputat. Mai apoi, în 2012, Bogdan Țîmpău l-a învins la scor pe Mircia Muntean în același colegiu.

Lucian Heiuș, sprijinit de Rușanu

Actualul președinte al PNL Hunedoara, Lucian Heiuș, a fost ajutat, la rândul său, de către Dan Radu Rușanu în cariera profesională. Heiuș a recunoscut întotdeauna public ajutorul primit de la Rușanu.

Dorin Ioan Petrui, prietenul lui Rușanu

Omul cu care Dan Radu Rușanu a legat o prietenie în județul Hunedoara este medicul Dorin Ioan Petrui. Chiar dacă Petrui a plecat din PNL, în urma neînțelegerilor cu Mircia Muntean, și a ajuns în barca PDL, relația de prietenie dintre cei doi nu s-a deteriorat. Mai mult, Dan Radu Rușanu este nașul fetiței lui Petrui.

________

Dan Radu Rușanu a ajutat o mulțime de primari din județ, prin influența pe care o avea „la centru” a adus o mulțime de fonduri pentru localitățile conduse de edili liberali. Au fost ani în care aceștia se întreceau care mai de care să îi facă pe plac.

Surpriza neplăcută a venit însă în luna mai, când Dan Radu Rușanu și-a lansat și la Deva cartea „Mai sunt judecători la Berlin”. Trei sferturi dintre cei pe care i-a ajutat nu s-au sinchisit să meargă la acel eveniment.

Fostul preşedinte al ASF și fost parlamentar de Hunedoara, Dan Radu Ruşanu, a afirmat și la prezentarea cărții sale la Deva că nu se mai reîntoarce în politică, el arătând că tot ceea ce a avut de spus în politică a spus până în februarie 2014. „Vă fac două promisiuni, şi de obicei mă ţin de cuvânt: este prima şi ultima carte pe care o scriu; nu vreau să devin membru al Uniunii Scriitorilor. Şi, în al doilea rând, nu mă mai reîntorc în politică. Generaţia noastră cred că a trecut. E rândul celor mai tineri. Şi ce am avut de spus în politică am spus până în februarie 2014″, a declarat Ruşanu.

Fostul liberal a declarat că două edituri au refuzat publicarea manuscrisului, pe motiv că „nu este momentul pentru publicarea acestei cărţii”. „Întrebarea a fost: Ce urmăriţi şi ce doriţi să demonstraţi? Răspunsul e simplu: ca fost politician am vrut să arăt că și în politică nimeni şi nimic nu se defineşte prin alb sau negru. Sau, mai simpu, că nu există nici Scaraoschi sau Maica Teresa. Lipsa de performanţă a societăţii româneşti a fost motivată de lipsa de performanţă a clasei politice. Consider că această clasă politică a reprezentat evoluţia societăţii româneşti. Dacă considerăm că politicienii de azi sunt mai credibili şi mai ataşati idealurilor, înseamnă că am evoluat. Dacă nu, avem o problemă…”, a spus Dan Radu Ruşanu. El a adăugat că există trei capitole ale cărții pe care le va publica în premieră într-o ediție adăugită.

DAN RADU RUSANU LANSARE CARTE (2)

3 răspunsuri

  1. Viorel Arion nu mai este primar de Hunedoara! 😂😂

  2. “Judecătorul” a devenit un cuvint fara valoare cind e vorba de oameni influenti si plin de bani.
    Ca sa tragi concluzia ca “fapta nu exista” trebuie sa analizezi speta din interiorul ASF pe baza declaratiilor angajatilor, ca doar nu lucra doar presedintele acolo.
    Desigur, ca judecator, e mai simplu sa distrugi probe decat sa accepti ca cei care le prezinta sint si ei oameni.
    Si acum intrebarea ar fi: cum ajuta un judecator in Romania sa construim o lume mai buna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus