Salvamontiştii care acţionează în Masivul Vâlcan atrag atenţia turiştilor care practică schiul de tură să evite deplasările la altitudini mai mari de 1.300 de metri, deoarece în zonele cu pantă mai mare de 25 de grade pot să apară avalanşe, din cauză că stratul proaspăt de zăpadă nu este bine fixat.

„Îi sfătuim pe cei care doresc să practice schiul de tură în zona înaltă să fie cu foarte mare băgare de seamă, deoarece există o lipsă de coeziune între straturile de zăpadă, cu posibilitatea declanşării unor avalanşe, la un unghi de pantă de peste 25 de grade”, a declarat vineri pentru AGERPRES şeful Salvamont Lupeni, George Resiga.

Riscul apare în afara zonei schiabile amenajate, din cauză că în Masivul Vâlcan a nins, iar stratul nou de zăpadă nu a făcut o priză suficient de bună cu cel mai vechi, motiv pentru care poate să o ia la vale.

Pe de altă parte, pârtiile din staţiunea Straja sunt foarte bune pentru schi, fiind apreciate de salvamontişti cu nota 9 din 10 posibil. Toate pârtiile sunt pregătite cu utilajele de bătut zăpada, iar instalaţiile de transport pe cablu sunt funcţionale. Excepţie fac pârtia de sub telegondolă şi cea de sub vârful Straja.

„Pârtiile sunt extraordinare, cu un strat de zăpadă bătută de circa 40 de centimetri. Ne aşteptăm la un aflux mare de turişti, în jurul a 3.000 de persoane”, a spus şeful Salvamont Lupeni.

Potrivit acestuia, locurile de cazare la cabane sunt rezervate în cea mai mare parte.

Turiştii care intenţionează să vină la Straja vor putea urca cu maşina până în parcarea de la intrarea în staţiune, după care accesul se va face doar cu ATV-uri. De asemenea, maşinile pot fi lăsate în siguranţă şi la staţia de plecare a telegondolei din Lupeni, în zonă fiind amenajată o parcare extinsă la peste o mie de locuri.

voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus