Hunedoara ocupă locul al patrulea în țară la acest capitol

Toate județele îmbătrânesc, fără excepție: atât cele cu un PIB/cap de locuitor ridicat cât și cele mai sărace. Asistăm de asemenea la un fenomen interesant: deși intuiția îți spune că zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe iar zonele sărace au o natalitate mai mare și ar trebui să aibă o vârstă medie mai redusă, realitatea contrazice această prezumție. (Sursa: hotnews.ro)

Județele în care un locuitor din 5 are peste 65 de ani sunt: Teleorman (vârsta medie e de 46,5 ani, pondere seniori 25,88%) , Vâlcea (45,5 ani, pondere seniori 22,3%), Brăila (45,1 ani, cu 23,1% seniori), Hunedoara (45 ani, pondere seniori 22,65%), Olt (44,7 ani vârsta medie și o pondere a seniorilor de 21,65%), Caras-Severin (44,4 ani și ponderea seniorilor de aproape 23%).

În județ, 81.929 de locuitori din cei 361.756 de rezidenți permanenți au peste 65 de ani, ceea ce înseamnă 22,65 la sută. 

De asemenea, îmbătrânirea populației împinge autoritățile locale, ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale, să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor. Într-un județ foarte îmbătrânit, nu poți crește taxele aplicate populației (majoritar pensionară) și ești nevoit să taxezi suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

În județul Hunedoara, unul din trei locuitori este pensionar.

Partea proastă este că salariile mici îi determină pe tineri să părăsească județul, care rămâne un paradox: avem cea mai mare pensie medie din țară și ne clasăm pe locul al 37 – lea în țară (din 41 de județe și București) în ceea ce privește salariul mediu net.

Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții, pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent.

Iar de când vârsta a devenit un criteriu al opțiunilor politice (se știe că în majoritate, seniorii preferă soluții de stânga iar tinerii pe cele de dreapta), această divergență demografică devine esențială în alegerile care se apropie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus