Festivitatea dedicată ursului Baloo va începe mâine, 15 februarie, la ora 14, în zona cabanei Montana, unde se află amenajat locul în care trăieşte

Ursul Baloo, vedeta staţiunii Straja din Valea Jiului, va fi sărbătorit, sâmbătă, cu prilejul împlinirii vârstei de 20 de ani, momentul fiind precedat de Cupa „Baloo” la schi pentru copiii între 3 şi 15 ani.

„Vom face o sărbătoare din care nu va lipsi tortul cu fructe şi faguri de miere, atât de apreciat de Baloo. Îi vom cânta ‘La mulţi ani!’, iar apoi copiii vor primi, şi ei, tort cu fructe. Încercăm să-l răsfăţăm pe Baloo”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, cabanierul Emil Părău, cel care l-a adoptat şi are grijă de urs, încă de acum 20 de ani.

Sărbătoarea va începe dimineaţa, cu un concurs de schi dedicat copiilor cu vârstele cuprinse între 3 şi 15 ani. Copiii care vor lua parte la Cupa „Baloo” vor fi împărţiţi pe cinci categorii de vârstă, iar la final vor fi premiaţi cu diplome, medalii, cupe şi diverse cadouri.

Festivitatea dedicată ursului Baloo va începe la ora 14,00, în zona cabanei Montana, unde se află amenajat locul în care trăieşte acesta.

Turiştii care vor urca în Straja vor putea schia, la acest sfârşit de săptămână, pe toate pârtiile, cu excepţia celei de sub telegondolă, stratul de zăpadă fiind, în medie, de aproape 80 de centimetri.

„Este zăpadă, atât naturală, cât şi artificială. A nins în ultimele zile, aşa că s-a depus un strat proaspăt, pe pârtii grosimea zăpezii fiind de circa 80 de centimetri. Se schiază foarte bine”, a spus Emil Părău.

Povestea lui Baloo a început în anul 2000, când puiul de urs a fost găsit inconştient în pădure de un angajat al Ocolului Silvic Petroşani. Extrem de slăbit, puiul de câteva săptămâni a fost dus de pădurar la spitalul din Petroşani, unde a fost salvat după ce i-au fost administrate perfuzii cu medicamente.

Inspiraţi de ursul din Cartea Junglei, oamenii l-au botezat Baloo, iar câteva săptămâni a fost îngrijit de o secretară de la Ocolul Silvic Petroşani. Apoi a fost dus de cabanierul Emil Părău în staţiunea Straja.

Timp de doi ani, ursul Baloo putea fi văzut umblând liber prin staţiune, după care a fost mutat într-un ţarc special construit pentru el.

Cu o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi, spaţiul lui Baloo este amenajat astfel încât ursul să aibă asigurate toate condiţiile pentru o viaţă liniştită. Primeşte hrană şi are la dispoziţie un bârlog generos, dar şi un bazin cu apă, unde se poate răcori pe timpul verii.

Obişnuit cu omul de la primele săptămâni de viaţă, Baloo este foarte blând, poate şi pentru faptul că a fost hrănit tot timpul cu mâncare gătită şi nu a primit niciodată carne crudă. Preferatele lui Baloo rămân merele, afinele, laptele şi zmeura.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Complex Montana – Straja / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus