Silvia Olari, o hunedoreancă plecată în Belgia de 15 ani, are deschise trei magazine cu specific românesc în Bruxelles, iar în aceste zile am întâlnit-o la Deva, unde căuta…usturoi verde.
”Când o să audă oamenii, o să creadă că Belgia este plină de vampiri”, îmi spune, râzând, Silvia Olari. ”Eu caut usturoi verde, pentru că nu există acolo. În drobul de Paște, la ciorba de miel, la stufatul de miel trebuie foarte mult usturoi verde și nu se găsește. Românii preferă carnea de miel, dar și carnea de porc. Mielul este cel de acolo, dar ingredientele pe care le doresc românii pentru a-și pregăti mâncarea sunt cele din țară”, precizează aceasta.
Pe lista de alimente a Silviei Olari se află și varza murată pentru sarmale. O produce acasă, simplu, doar cu sare, după o rețetă pe care o foloseau părinții și bunicii ei.
”Varză murată vindem tone. Noi punem varza la murat în toamnă. Eu am o casă în comuna Vețel, cu un beci mare din piatră și pământ. Aici punem opt-zece butoaie de câte 200 de litri fiecare, cu varză, pe care o ducem apoi la Bruxelles. Varza este căutată de români, dar și de străini — bulgarii, de exemplu, fac sarmale ca și noi. Pe belgieni i-am învățat să facă salată de varză murată. Taie varza, pun puțin piper și ulei și salata este gata”, dezvăluie rețeta Silvia Olari.
În cei opt ani de când și-a deschis afacerea la Bruxelles, Silvia a reușit să intre în contact cu diverși producători tradiționali din România. De la ei se aprovizionează cu caș proaspăt, brânză telemea — nelipsită pe masa de Paște, dar și cu alte produse naturale fără conservanți. Sunt apreciate și de belgieni, care au început să-i calce pragul. Iar pentru cei care doresc să aibă la masă și ouă roșii, Silvia Olari propune ca ele să fie colorate cu coji de ceapă, așa cum a învățat de la bunica ei.
Ca pentru orice creștin, sărbătoarea Paștelui este un moment în care Silvia își dorește să aibă parte de liniște. Muncește până în ultima zi dinaintea marii Sărbători Pascale și de aceea nu are timpul necesar să pregătească o masă de Paște așa cum și-ar dori.
”Paștele este foarte aglomerat, pentru că muncim foarte mult. Nu avem timp să gătim pentru masa de Paște și atunci ne ducem la prieteni. Încercăm să ne găsim liniștea. De aceea, în ziua de Paște, mergem la o mănăstire ortodoxă, la Vedrin, în Namur (la circa 60 de kilometri de Bruxelles — n.r.)”, spune românca Silvia Olari.
AGERPRES (foto: AGERPRES)
Ultimele comentarii