Fost șef al Jandarmeriei, generalul (r) Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara, critică atitudinea președintelui Klaus Iohannis după protestul din 10 august.

Parlamentarul social democrat consideră că violențele de la protestul din 10 august au fost favorizate de absența unui reprezentant al organizatorilor care să colaboreze cu instituțiile.

„Desigur este regretabil că s-au produs violenţele, dar legea trebuie respectată în mod obligatoriu pentru a putea trăi într-un stat de drept. Din acest punct de vedere s-a putut constata că aspectul cel mai dificil de gestionat a fost absenţa unui reprezentant legal din partea organizatorilor care să colaboreze cu instituţiile statului pentru menţinerea unui climat paşnic. Cei care se erijaseră în iniţiatori au renunţat brusc în momentul în care li s-a explicat că trebuie să îşi asume şi nişte responsabilităţi legale, pe bază de semnătură faţă de Primăria Capitalei, în ceea ce priveşte buna desfăşurare a protestului. S-a ajuns astfel în situaţia că nimeni nu şi-a mai asumat răspunderea acţiunii, iar structurile de siguranţă şi ordine publică au trebuit să gestioneze o adunare publică nedeclarată, neavând niciun partener de dialog. De aici au apărut dificultăţi suplimentare în ducerea la bun sfârşit a misiunii”, susține senatorul hunedorean.

Sălan: Președintele nu poate solicita Parchetului demararea de anchete

În același timp, senatorul Viorel Sălan critică atitudinea președintelui României, Klaus Ioannis care a renunţat să-şi asume principalul rol constituţional, acela de a îndemna la calm şi la dialog, de a facilita o comunicare eficientă şi raţională, între instituţiile statului de drept şi cetăţeni.

„Preşedintele României şi-a abandonat complet misiunea de a fi mediator între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Este de asemenea regretabil că, într-un climat social atât de tensionat, Preşedintele României a renunţat în mod evident să-şi asume principalul rol constituţional, acela de a îndemna la calm şi la dialog, de a facilita o comunicare eficientă şi raţională, între instituţiile statului de drept şi cetăţenii care îşi exercită dreptul de a protesta, în condiţiile respectării legii. În acest context, aş dori să observ că niciuna dintre atribuţiile funcţiei prevăzute în Constituţie nu îi permite Preşedintelui României să solicite în mod direct Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție demarerea unei anchete. Iar cererea prin care Klaus Iohannis, președintele statului, i-a solicitat procurorului general al României să ancheteze urgent modul în care au acționat jandarmii pentru restabilirea ordinii publice, la protestele de vineri seara din Piaţa Victoriei din Bucureşti, reprezintă de fapt o tentativă de a arunca o îndoială nemeritată asupra structurilor responsabile de ordinea şi siguranţa publică. Mai mult decât atât: a pune sub semnul întrebării legalitatea intervenţiei structurilor de ordine este un gest periculos pentru climatul de stabilitate socială şi respectare a legalităţii”, declară Viorel Sălan.

Parlamentarul PSD de Hunedoaara mai este de părere că poate fi utilă o reevaluare a Legii privind organizarea adunărilor publice.

„Personal, am convingerea fermă că maniera de acţiune a militarilor a respectat punct cu punct procedurile prevăzute de legile în vigoare şi că s-a încercat prin toate mijloacele avute la dispoziţie soluţionarea situaţiei printr-un răspuns moderat şi defensiv, mereu adecvat momentului. Desigur, acum, poate ar fi utilă o reevaluare integrală a Legii nr.60/1991 privind organizarea adunărilor publice, în urma căreia este posibil să se impună necesitatea operării unor ajustări ale cadrului legal pentru îmbunătăţirea lui. Voi încerca să pun la dispoziţie experienţa mea de 30 de ani de activitate pentru a găsi cele mai bune soluţii legislative în acest sens”, susține parlamentarul PSD.

2 răspunsuri

  1. Sälane,tu ca fost Jändar,esti de acord cu “Hoti in functii publice”? Doamne cita nemernicie aveti in voi. Ai gasit si ceva functii calde pentru copii tai ?

  2. Sigur, pe el il vreti mediator, cu pulane si gaze insa , dati voi si fara mediere !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus