Dacă TVA în turism va scădea de la 24% la 9%, în 2015 vom avea vacanţe cu 10% mai ieftine, promit hotelierii.

Hotelierii susţin că vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% în medie şi se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti, după ce Guvernul a anunţat că a convenit cu FMI şi Comisia Europeană scăderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care conţin cel puţin cazare.

Hotelierii vor scădea de anul viitor tarifele cu 10%. Evaziunea fiscală va scădea şi ea, cu siguranţă“, a declarat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, citat de Mediafax.

El crede că decizia va ajuta România să concureze în turism cu alte ţări din zonă, unde TVA este sub 24%.
Vicepreşedintele ANAT Alin Burcea afirmă, la rândul său, că de anul viitor hotelurile au create premisele să scadă tarifele la pachete cu 10%.

În plus, mulţi turişti se vor întoarce să mănânce în restaurantele hotelurilor. Până acum, mai mult de jumătate din turişti mâncau la hotel doar micul dejun, care era inclus în pachet. De anul viitor, cred că numărul acestora va creşte considerabil“, a mai spus el.

Va fi mai ieftin şi la all inclusive

Hotelierii cred că măsura va influenţa înfiinţarea de structuri all inclusive.

Efectul acestei măsuri se va vedea anul viitor în piaţă. Preţurile la cazare în complexurile all inclusive vor scădea cu 10% anul viitor. De asemenea, se vor consolida serviciile şi vor fi mai multe facilităţi în acelaşi preţ. În plus, hotelurile româneşti all inclusive vor deveni mai competitive la export şi vom avea mai mulţi turişti străini“, a declarat Marius Usturoiu, care administrează complexul all inclusive Mercur-Minerva de pe litoral şi hotelul Rozmarin din Predeal.

În România sunt în prezent peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumătate sunt pe litoral. Majoritatea acestora s-au dezvoltat în ultimii trei ani.

Efectele reducerii TVA vor fi că ne îndreptăm spre o explozie a structurilor all inclusive.
Dacă până acum, hotelierul avea un bar care funcţiona separat, ca să beneficieze de TVA de 9% va trebui să-l introducă în pachetul turistic, altfel va avea 24% TVA. La fel se întâmplă şi cu mesele.
Dacă masa de prânz nu este în pachetul turistic, pentru ea se va plăti 24% TVA. Această măsură va simula deschiderea de structuri all inclusive, cu pachete cât mai complexe
“, a spus Usturoiu.

Adevărul.ro

FOTO: voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus