Preţul petrolului continuă să scadă, ajungând sub 55 de dolari pe baril și atingând un nou MINIM din ultimii șase ani. Practic, supra-acciza de 7 eurocenți la litru introdusă anul trecut este anihilată de ieftinirile masive din ultima jumătate de an.

Preţul petrolului Brent a scăzut sub 55 de dolari pe baril, pentru prima oară din mai 2009, pe fondul creşterii producţiei din Rusia şi Irak şi al îngrijorărilor legate de surplusul de petrol de pe piaţă, transmite Mediafax.

Practic, scumpirile cauzate de supra-acciza de 7 eurocenți la litrul de combustibil, introdusă de Executi anul trecut, a fost anihilată de ieftinirile masive din ultima jumătate de an.

CITEȘTE ȘI: În aproximativ DOI ANI, hunedorenii vor avea autostradă până la Nădlac

Cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât luni cu 2,8%, la 54,72 de dolari pe baril la Londra, consemnând cel mai jos nivel din 6 mai 2009 până în prezent.

De asemenea, preţul petrolului West Texas Intermediate cu livrare în februarie a coborât cu 2,5%, la 51,37 de dolari pe baril, la New York.

Piaţa petrolului se va confrunta cu “mai multe probleme” în acest an, ca urmare a exporturilor mari din Rusia şi Irak, potrivit Morgan Stanley. Compania americană estimează că producţia de petrol va creşte, de asemenea, şi în Statele Unite şi Canada, precum şi regiuni ca Africa de Vest şi America Latină.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 48% în 2014, consemnând cel mai mare declin de la criza financiară din 2008 până în prezent, în condiţiile în care OPEC a decis să nu reducă producţia de petrol, pentru a nu pierde cota de piaţă pe care o deţine la nivel global în favoarea producătorilor din Statele Unite. OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

În luna decembrie, Rusia a produs 10,667 milioane de barili de petrol pe zi, înregistrând cel mai ridicat nivel al producţiei de la destrâmarea Uniunii Sovietice până în prezent, potrivit datelor preliminare publicate săptămâna trecută de Ministerul Energiei.

În 2014, producţia medie de petrol în Rusia a urcat cu 0,7% faţă de 2013, la 10,58 milioane de barili pe zi, marcând un alt record post-sovietic.

De asemenea, un reprezentant al ministerului Petrolului din Irak a anunţat că al doilea mare producător al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) vrea să crească exporturile de petrol în luna ianuarie la un nivel record de 3,3 milioane de barili pe zi. În luna decembrie, Irak a exportat 2,94 de milioane de barili pe zi.

Realitatea.net

foto: radiobrasov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus