În luna aprilie a anului viitor va intra în vigoare legea 196/2006, privind venitul minim de incluziune. Un articol al acestei legi arată că subvenţia la încălzire, acordată de autorităţile locale, de care beneficiază acum toată lumea, va trebui acordată individual, fiecărui beneficiar. Iar fiecare consumator trebuie să aibă contract cu furnizorul de energie termică. Lucru care acum nu se întâmplă în general, contractele fiind încheiate între furnizorul de energie termică (RADET, în cazul Bucureştiului), şi asociaţiile de proprietari/locatari. Iar existenţa unui contract direct cu consumatorul presupune şi contorizarea individuală a consumului de energie termică. Adică o raritate, în momentul de faţă, în apartamentele din blocurile racordate la sistemul centralizat de încălzire, potrivit Economica.net.

În urmă cu câteva săptămâni, primarul general al capitalei, Gabriela Firea, își exprimat convingerea că Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului privind renunţarea la subvenţia pentru energia termică.

‘S-au făcut deja câteva majorări (privind preţul gazelor – n.r.), din punctul de vedere al Bucureştiului, această majorare a fost acoperită de subvenţie, deci, nu va fi simţită de bucureşteni şi în marile oraşe la fel s-a întâmplat. În ce priveşte eliminarea acestei subvenţii, care într-adevăr ar determina ca multe familii din ţară să nu mai poată să mai fie în posibilitatea de a-şi plăti practic întreţinerea, sunt convinsă că Guvernul va face demersuri în perioada următoare pentru prorogarea termenului. Eu am vorbit chiar astăzi la prânz cu Toma Petcu, ministrul Energiei, care mi-a spus, de asemenea, că va discuta cu ministrul Dezvoltării, cu viceprim-ministrul Paul Stănescu, de asemenea, cu domnul prim-ministru pentru a trimite deja o scrisoare în care să informeze asupra faptului că România nu e pregătită în acest moment să elimine total subvenţia pentru energie termică atât în ceea ce priveşte subvenţia acordată de autorităţile locale, cât şi subvenţia acordată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi să se amâne, practic, să se proroge acest calendar’, a afirmat Firea, potrivit Capital.ro.

Ea a menţionat că au mai fost astfel de situaţii. ‘Nu ar fi o premieră, este posibil, mai ales până la acel moment, să-i spunem T zero 2021, când se va elimina şi bonusul de cogenerare şi atunci ar avea o logică. În toată această perioadă, atât autorităţile locale, cât şi Guvernul pot face investiţii masive în acest domeniu, aşa cum se va întâmpla şi în Capitală, subvenţia la un moment dat fiind eliminată natural, pentru că atunci când investiţia merge direct către aceste reţele, conducte de termoficare, se elimină pierderile de către reţea şi atunci factura automat la întreţinere e mai mică şi subvenţia atunci poate fi eliminată treptat, dar nu brusc’, a spus edilul.

Firea crede că Executivul trebuie să solicite o prorogare a termenului. ‘Din punctul meu de vedere şi din discuţiile pe care le-am avut şi cu alţi primari, cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare a acestui termen, aprilie 2018, până să spunem în 2021, când se va elimina practic şi bonusul de cogenerare, cred că acel moment va fi suficient şi acest timp e destul de generos pentru ca România să poată să fie pregătită astfel încât să nu mai fie o problemă socială atât de importantă renunţarea la subvenţie’, a declarat Firea.

realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus