Conform unei prevederi a Uniunii Europene, modalitatea de eliberare a permiselor va suferi modificări.

Mulți dintre aceștia vor rămâne fără permis de conducere din momentul din care se va aplica o nouă directivă a Uniunii Europene ce va trebui implementată și în România până la sfârșitul anului 2015.

Potrivit acestei directive europene, eliberarea permiselor de conducere în cazul în care celor care au trecut cu brio examenele la școlile de șoferi sau pentru a-și reînnoi permisele, nu se va mai putea face decât în momentul în care se va obține un aviz autorizat care să justifice dacă suferă sau nu de apnee moderată sau severă, de tip obstructiv.

Ce înseamnă de fapt această boală?

apneeApneea este o întrerupere temporară a căilor respiratorii. Aceste persoane ce suferă de această boală în somn se opresc din respirat în mai multe rânduri în timpul somnului, pentru mai multe intervale de timp, cuprinse între câteva secunde și un minut sau chiar mai mult. Cauza principală a apneei obstructive este ocluzia căilor aeriene superioare. Apneea apare atunci când mușchii gâtului și ai limbii se relaxează în timpul somnului, astfel că, se blochează parțial căile aeriene. Printre factorii de risc amintim: obezitatea, polipii sau amigdalele mărite.

Astfel că, cei ce sunt bănuiți că suferă de această boală vor fi supuși unei consultații medicale, în vederea obținerii unui aviz autorizat, înainte de a se elibera sau reînnoi permisul de conducere. Această prevedere este conținută într-o Directivă a Consiliului European din 1 iulie 2014, prevedere ce modifică Directiva 2006/126 CE a PE și a CE privind permisele de conducere.

Conducătorii auto ce suferă de această boală de somnolență, de tip obstructiv, pentru a putea obține permisul de conducere sau să le reînnoiască doar dacă dovedesc că urmează un tratament potrivit cu această boală, prezentând îmbunătățiri în ceea ce privește starea de somn, acest fapt fiind confirmat doar de un aviz medical.

În Directiva CE 2014/85 UE se afirmă faptul că persoanele care prezintă acest sindrom de apnee moderată sau severă în somn și care urmează un tratament trebuie să meargă să facă controale periodice, la intervale care să nu depășească trei ani pentru toții șoferii din grupa 1, în timp ce pentru șoferii din grupa 2 intervalul este de un an.

Potrivit unor statistici furnizate de Uniunea Europeană, somnolența cauzată de apnee a fost asociată la șoferii profesioniști, în proporție de 31 – 41 % dintre cazuri, cu accidente rutiere destul de grave.

blastingnews.com

foto: pecsma.hu / doctorulzilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus