Desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții lasă în aer cel puțin 13 proiecte de investiții în județul Hunedoara

Premierul desemnat să formeze noul guvern, liberalul Ludovic Orban, și-a exprimat deschis intenția de a desființa Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI):

„FDI nu va mai exista în măsura în care noi vom avea o majoritate parlamentară şi vom putea abroga prevederile legate de FDI din Ordonanţa 14”, a declarat miercuri Ludovic Orban, prezent la audierea deputatului Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în comisiile de specialitate.

Ce este FDI

Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost înființat în primăvara acestui an și este destinat finanțării proiectelor de dezvoltare care cuprind investiții și lucrări de întreținere și reparații curente. Banii pot fi accesați de către primării și asociații de dezvoltare intercomunitară în domenii prioritare.

Între domeniile prioritare pentru care FDI a publicat lista proiectelor aprobate pentru finanțare se numără: sănătate, educație, apă și canalizare, rețele de energie electrică și rețele de gaze, infrastructura de transport, salubrizare și rețele de iluminat public. De asemenea, prin FDI pot fi finanțate proiecte de investiții ale universităților, și anume: construcția și modernizarea infrastructurii didactice, de cercetare, a spațiilor de masă și cazare pentru studenți și a centrelor de conferință.

Dintr-un foc, Ludovic Orban lasă județul Hunedoara fără 30 milioane euro

Până acum, Comisia Națională de Strategie și Prognoză – organismul care asigură funcționarea Fondului de Dezvoltare și Investiții – a publicat listele proiectelor aprobate pentru finanțare și eligibile.

În județul nostru, pe aceste liste sunt cuprinse 13 proiecte, cu o valoare totală de aproape 140 milioane lei, adică aproximativ 30 milioane euro.

Lista proiectelor din județul Hunedoara care riscă să-și piardă finanțarea prin desființarea FDI:

 1. Brad: „Reabilitare DN 74” (10.498.764 lei) și „Înființare sistem distribuție gaze naturale” (18.431.350 lei);

 2. Vulcan: „Modernizare străzi și alei pietonale în zona străzii Aleea Muncii” (3.997.000 lei);

 3. Vălișoara: „Modernizare drumuri în comună” (11.787.622 lei);

 4. Sălașu de Sus: „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Școala Sălașu de Sus”. (8.103.117 lei);

 5. Cerbăl: „Modernizare drumuri comunale” (10.772.655 lei);

 6. Totești: „Înființare rețea de distribuție și branșamente gaze naturale în localitățile Totești, Păclișa, Cârnești, Reea” (12.596.888 lei);

 7. Bucuresci: „Modernizare rețea iluminat public și arhitectural” (6.746.518 lei);

 8. Sălașu de Sus: Înființare rețea de distribuție și racorduri gaze naturale în comună” (22.098.921 lei);

 9. Buceș: „Construire complex agrement, sat Stănija” (20.161.618 lei);

 10. Totești: „Rețea de alimentare cu apă potabilă în localitatea Cârnești și extindere rețea de distribuție în localitatea Păclișa” (4.039.489 lei);

 11. Gurasada: „Extindere alimentare cu apă Strada Pe sub Iovu, sat Câmpuri-Surduc” (641.589 lei);

 12. Bunila:Modernizare DC111 Bunila-Alun, în comună” (5.069.199 lei);

 13. Bătrâna: „Modernizare DC121A Răchițaua-Fața Roșie, km 0+000-km8+380” (3.674.550 lei);

În analiză se mai află un proiect care vizează înfiinţarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în comuna General Berthelot.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză are un fond de 10 miliarde de lei diponibil pentru finanțarea proiectelor de investiții prin FDI.

 

9 răspunsuri

 1. manele@sica.pnl' Pas cu pas spune:

  Ce puteam astepta de la un manelist care n-a facut nimic serios in viata lui dar a ajuns Prim Ministru ? Asta o fi “Romania normala” ?

 2. In cazul guvernului Iohannis/PNL/Orban nu mai este vorba de minciuni electorale , ci d efapte infractionale, de insel;atorie. infractorii Orban, Iohannis si acolitii lor nu vor face nici o investie in tara, ci sub acest pretext vor pradui banii contribuabililor romani.DOVADA DESFIINTAREA Fondului de Dezvoltare și Investiții. Unde se vor duce banii fondului de dezvoltare si investitii? Acesti bani vor ajunge la organizatiile crimianl nazist/iohanniste.

 3. Iata cati bani vor pradui infractorii L. Orban si k.Iohannis prin desfiintarea FDI, al carui buget este pe acest an de 5 miliarde de lei, dintre carFondului de Dezvoltare si investii. Fondul de Dezvoltare și Investigații e 1.063 miliarde de euro. https://www.fanatik.ro/fondul-de-dezvoltare-si-investitii-este-operational-cati-bani-au-la-dispozitie-primarii-pentru-a-moderniza-localitatile-18904477

 4. ”votați” cu peneleul :))
  ciuma galbenă, o alternativă serioasă la ciuma roșie :))

 5. Alta propaganda a anafabetzilor impostorio a ciumei rosii!

 6. zxwtools@126.com' Dreptate si Adevar spune:

  Daca cineva se uita la priectele afectate si zonele unde sau facut, sunt exact toate conduse de PSD-isti,asa ca stati linistiti,,cat despre nu se mai poate fura cum vor ei,de aceea sunt ei revoltatori,cat despre proiecte eu zic ca se vor face in continuare prin alte fonduri nu prin fonduri europene rambursabile,posibil pe fonduri nerambursabile.

 7. În cazul DN 74 între Brad și Abrud în ultimii 30 de ani s-au făcut doar peticeli și cârpeli de către guvernanți indiferent de culoarea politică, s-a dat în folosință un pod peste Crisul Alb la Mihăileni a cărui durată de lucru a fost de vre-o 10 ani iar după doi ani de utilizare s-a umplut de gropi iar anul acesta, s-au reabilitat aprox 300 m drum în zona barajului. În rest drumul din centrul orașului Brad până la Abrud arată mai rău decât un drum forestier. Au mai început reabilitarea unui pod lângă baraj, acum în ajunul crăciunului care va dura probabil încă un cincinal. Aaa, era să uit de vestitul baraj de la Mihăileni care din 1985 se tot ridică semeț de nu se mai văd munții. Nu cred că FDI și-ar fi atins scopul .

 8. Livia draga, sper sa nu ai discenamant! Ot ca daca ai, si crezi ce spui, si mai ales sursa ta…apai, ne ducem toti d,,,u.
  Documentativa din mai multe surse inainte sa aruncati cu pietre!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus