Întâlnirea, organizată de Episcopia Devei și Hunedoarei, împreună cu Asociația Națională a Veteranilor de Război a fost prilejuită de apropiata sărbătorire a „Zilei Veteranilor de Război”, la 29 aprilie 2018.

Marți, 17 aprilie 2018, în sala „Europa” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva, a avut loc manifestarea național-istorică „Prinos de cinstire eroilor și martirilor neamului”. Această întâlnire de suflet cu veteranii hunedoreni, membri ai Asociației Veteranilor de Război – filiala Hunedoara, a fost prilejuită de împlinirea, în 2018, a 100 de ani de la Marea Unire.

Manifestarea a fost moderată de pr. conf. univ. dr. Florin Dobrei, care, pentru început, a dat cuvânt Dl. Col. (r) Nicolai Lozneanu, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România – Filiala Hunedoara, părtaș, împreună cu filiala pe care o reprezintă, la organizarea întâlnirii din această zi. În continuare au luat cuvântul reprezentanți ai autorităților centrale și locale.

episcop

Veteranii de război din Deva au primit din partea Primăriei și a Consiliului Local, diplome de onoare și o sumă de bani, în semn de respect și recunoștință pentru că și-au riscat viața, luptând pentru făurirea României de astăzi.

Ziua Veteranilor este un reper în calendarul fiecărui bun român. Este ziua în care îi sărbătorim pe toţi cei care au luptat în cel mai mare și mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii. De Ziua Veteranilor, avem, cu toţii, aceeaşi misiune: să ne înclinăm în faţa lor, a bravilor veterani de război, pentru curajul şi sacrificiul probate pe front, şi să le mulţumim pentru că ne oferă un model de tărie sufletească şi frumuseţe morală. Faptele lor sunt scrise de mult în istoria pe care noi am învățat-o din cărți, dar ei au trăit-o pe viu şi aceste fapte vor rămâne în memoria generaţiilor care vor urma. La fel şi amintirea zecilor de mii de soldați rămaşi pe câmpurile de luptă – ei ne ajută să înţelegem mai bine ce preț are libertatea. Datorită lor, a veteranilor de război, milioane de români îşi trăiesc viaţa acum în pace şi linişte. Ei merită recunoştinţa noastră pentru toate drepturile de care ne bucurăm în România de astăzi!”, a declarat primarul Florin Oancea. 

Cei 18 veterani de război care au primit diplome de onoare sunt: Toth Laioș, Sandu Costică, Dobai Ileana, Costan Gavril, Vrabie Gheorghe, Groza Roman, Lazăr Aron, Crainic Roman, Moca Pavel, Hudumac Vladimir, Zaharie Avram Ilie, Costa Maria Catița, Cojocaru Mircea, Slabu Ioan, Lupea Ioan, Teușan Aurel, Bogdan Iosif și Farcaș Iosif. 

În cadrul manifestării, Conf. univ. dr. Valentin Șerdan-Orga, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj, a susținut o prelegere, intitulată Voluntarii Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, unire care a reprezentat, pe de o parte, momentul de referință al istoriei noastre moderne, cea mai însemnată izbândă a neamului românesc dintotdeauna, iar pe de altă parte, acea moștenire pe care au avut-o de apărat, cu multe, neștiute și poate mult prea puțin apreciate jertfe, cei prezenți în sală, bravii veterani din cel de-al Doilea Război Mondial.

30712973_232705924141032_5282154967661019136_n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus