La 18 ianuarie 2021, miniştrii afacerilor europene ai Uniunii Europene (UE) se întrunesc în format videoconferinţă, pentru a lua în discuţie subiecte precum programul preşedinţiei portugheze a UE, bilanţul discuţiilor legat de Conferinţa privind viitorul Europei, pregătirea Consiliului European din 21 ianuarie, coordonarea UE în privinţa COVID-19, conform site-ului Consiliului UE.

În cadrul reuniunii, preşedinţia portugheză a UE (ian.- iun. 2021) îşi va prezenta priorităţile pentru următoarele şase luni. Portugalia şi-a stabilit trei priorităţi principale pentru preşedinţia sa: promovarea unei redresări stimulate de climă şi tranziţia digitală; implementarea pilonului european al drepturilor sociale ca element cheie în asigurarea unui climat corect şi incluziv; consolidarea autonomiei strategice a Europei, rămânând în acelaşi timp deschisă lumii.

De asemenea, miniştrii afacerilor europene ai UE vor face un bilanţ al discuţiilor interinstituţionale pe tema Conferinţei pentru viitorul Europei. Statele membre vor ca această Conferinţă privind viitorul Europei să implice cetăţenii într-o dezbatere amplă asupra viitorului acestei regiuni în următorul deceniu şi nu numai, inclusiv din perspectiva pandemiei de COVID-19, conform https://www.consilium.europa.eu/. Conferinţa privind viitorul Europei este o metodă prin care UE îşi propune ca cetăţenii din toate mediile sociale, reprezentanţii societăţii civile şi părţile interesate să fie implicaţi în stabilirea priorităţilor UE, în conformitate cu preocupările cetăţenilor, într-o abordare ascendentă, transparentă, inclusivă, participativă şi bine echilibrată. Conferinţa trebuia să înceapă în mai 2020 şi să se desfăşoare pe o perioadă de doi ani, însă desfăşurarea ei a fost amânată în contextul pandemiei, scrie site-ul Parlamentului Europena, https://www.europarl.europa.eu/.

Un alt subiect luat în discuţie este coordonarea UE în privinţa COVID-19, subiect care va fi dezvoltat pe larg la Consiliul European din 21 ianuarie 2021. Se aşteaptă ca discuţiile să se concentreze asupra lansării vaccinului, la trei săptămâni după începerea programului de vaccinare, informează site-ul Consiliului UE. În decembrie 2020, Consiliul European a salutat anunţurile pozitive privind dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19 şi încheierea de acorduri de cumpărare în avans de către Comisie. Cu toate acestea, Consiliul European a reamintit atunci că punerea în circulaţie a vaccinurilor nu înseamnă că pandemia s-a încheiat, situaţia epidemiologică din Europa rămânând, în continuare, îngrijorătoare.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început la 27 decembrie 2020 în întreaga Uniune Europeană. Vaccinurile sunt în prezent expediate către toate statele membre în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii. Până în prezent, Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, în urma unor evaluări pozitive din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente: vaccinul BioNTech/Pfizer a fost autorizat la 21 decembrie 2020, în timp ce vaccinul Moderna a fost autorizat la 6 ianuarie 2021, mai menţionează sursa citată.

Anterioara reuniune a miniştrilor afacerilor europene ai UE a avut loc la 8 decembrie 2020. Pe ordinea de zi s-au aflat, printre altele, subiecte precum: răspunsul UE la pandemia de COVID-19, schimbările climatice, răspunsul UE la ameninţarea teroristă, zona euro etc

***

Miniştrii afacerilor europene ai Uniunii se reunesc în cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG) al UE.

Consiliul Afaceri Generale este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică trans-sectorială. Politicile trans-sectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE şi negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe 7 ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituţională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredinţează Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniştrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată şi CE prin comisarul care răspunde de relaţiile interinstituţionale, în funcţie de subiectul dezbătut.

Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, publicat pe https://eur-lex.europa.eu/.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus