Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara avertizează că atunci când termometrele arată la umbră peste 34 de grade Celsius trebuie să evităm pe cât posibil să ieşim afară.

Fara o hidratare corespunzatoare, care sa mentina temperatura corpului in jur de 37 grade Celsius, pot aparea crampele de caldura, insolatie, epuizare sau soc hipertermic.

Crampele de caldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci cand transpiram abundent in timpul unor activitati fizice solicitante. In aceste conditii, orice activitate fizica va fi sistata, iar pacientul va intra in repaos intr-un loc racoros. Activitatile fizice intense pot fi reluate dupa mai multe ore, cand canicula s-a mai potolit.Este recomandat consumul de lichide precum sucuri de fructe naturale sau de bauturi energizante diluate cu apa. Daca aceste crampe dureaza mai mult de o ora, este necesar consultul medical.

Epuizarea cauzata de temperaturile ridicate apare dupa cateva zile de calduri excesive si se manifesta prin somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie. Aceste stari pot fi combatute prin odihna in locuri racoroase, consumul lichidelor, iar daca simptomele continua va fi solicitat ajutorul medicului.

Insolatia este data de expunerea directa si prelungita a capului la soare. Se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii.Riscul de insolatie este mult mai ridicat la copii . De aceea, trebuie evitata expunerea prelungita la soare, mai ales intre orele 11-18. Iar cel care a facut insolatie va fi dus la umbra, incercandu-se racirea corpului cu gheata sau apa rece, ventilatie, administrarea unei cantitati consistente de lichid.

Socul hipertermic este o urgenta medicala. Apare ca urmare a incapacitatii organismului dea-si mentine temperatura normala, aceasta crescand repede, ajungand/depasind 40 grade Celsius. Simptome socului sunt: pielea este foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorienatare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii. In acest caz va fi solicitat serviciul de urgente medicale (112 – Salvarea). Pana la sosirea acesteia bolnavul va fi dus la umbra, udat cu apa rece, daca este posibil, persoanei i se face un dus rece. Fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal.   Pentru a limita efectele  temperaturilor ridicate in locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi inchise, fiind trase jaluzelele sau draperii. Ferestrele vor ramane inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta si vor fi deschise seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta.

De asemenea, pentru a reduce temperatura din casa este bine ca lumina artificiala sa fie mentinuta la intensitate scazuta si utilizata pentru perioade mai scurte. In plus, orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie va fi inchis.

Vestimentatia in zilele cu temperaturi ridicate trebuie sa fie lejera si ampla, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate palarii sau sepci in culori deschise. O mare atentie trebuie acordata copiilor, varstnicilor si persoanelor cu dizabilitati, oferindu-le periodic lichide, chiar daca nu sunt solicitate.

Parintii trebuie sa evite sa iasa cu copilul din casa in orele cu temperaturile ridicate , mai ales daca este vorba despre bebelus (0-12 luni). In cazul in care este necesara deplasarea, atunci copilul va fi imbracat lejer, chiar daca are pana la 9 luni, iar capul va fi acoperit cu o palarie de soare. Copilul trebuie lasat dezvelit atunci cand doarme. In schimb, nu este recomandat scaldatul in apa rece deoarece diferentele mari de temperatura pot sa determine aparitia socului.

Este bine ca in zilele cu temperaturi ridicate sa fie evitate activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Pe parcursul zilei vor fi facute dusuri caldute, apa fiind lasata pe corp. In zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie sa depaseasca doi litri, fara a astepta sa apara senzatia de sete. Consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis intrucat acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

De asemenea, va fi evitat consumul bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. In schimb, Directia de Sanatate Publica a jud. Hunedoara recomanda consum ridicat de fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deorece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Caldura de afara  ne determină să preferăm confortul încăperilor dotate cu aer condiţionatscăpând din vedere riscurile la care ne supunem – uităm de microorganismele care se pot dezvolta într-un mediu umed, dar şi precauţiile pe care trebuie să ni le luăm atunci când ieşim afară din incaperile dotate cu aer conditionat. Putem face şoc termic în situaţia în care diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior nu respectă valoarea ideală, respectiv de doar 5 grade Celsius.

Asta înseamnă că dacă afară termometrul arată 38 de grade, în locuinţă temperatura la care este setat aparatul de aer conditionat nu trebuie să fie de 26 de grade (de exemplu) ci pe temperatura de 32-33 grade Celsius.
Comunicat DSP Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus