Numele de Straja are o importantă conotaţie istorică, având în vedere că pe aceste meleaguri în timpul Primului Război Mondial şi-au pierdut vieţile aproximativ 800 de soldaţi, o parte din ei găsindu-şi adormirea veşnică în localitatea din apropiere, Lupeni.
Se spune că prin anii ‘96, la Cabană Montana, într-una din camere s-a ars un bec, iar pe acesta a apărut o cruce. Coincidenţă sau nu, becul a fost spart din neatenţia unui turist, însă la două săptămâni un alt bec s-a ars, iar o cruce a apărut imprimată şi pe acesta, ultimul bec în cauza poate fi văzut la Schitul Straja, unde a fost păstrat şi expus.
Convinşi fiind că acest lucru a fost un semn trimis de la Dumnezeu, credincioşii au luat becul şi l-au dus la Mănăstirea Lainici pentru a cere sfaturi şi îndrumări. Stareţul mănăstirii i-a îndrumat pe credincioşi să construiască o cruce în memoria soldaţilor adormiţi, dar şi pentru toţi cei care şi-au pierdut viaţă pe acele meleaguri. Astfel, s-a ridicat o cruce în Vârful Straja, împreună cu un schit în memoria tuturor celor adormiţi, dar mai ales în memoria eroilor căzuţi la datorie.
Drumul Crucii, desfăşurat pe teritoriul judeţului Hunedoara imită drumul parcurs de Mântuitorul Iisus Hristos pe Muntele Golgota. Acest Drum al Crucii de pe meleagurile noastre româneşti se desfăşoară pe un traseu de 10,4 km şi se fac 14 popasuri unde preoţii fac slujbe, iar oamenii se schimbă la duşul în spate al crucii. Crucea pe care o poartă credincioşii în spate este în mărime naturală, în care s-au pus părticele aduse de la Muntele Athos, din crucea pe care a purtat-o Însuşi Mântuitorul nostru şi au fost încrustate şi 14 lăcaşe în care se află moaştele unor sfinţi. Această cruce este din lemn masiv, este sculptată cu imagini reprezentând cele 14 popasuri care se fac până la schit, cântăreşte 100 kg şi are o lăţime de 2,20 m şi o lungime de 4,40 m, fiind păstrată în Schitul Straja.
“Mâine va avea loc cea de-a 16-a procesiune a “Drumului Crucii”. Plecarea din Lupeni, de la cimitirul Eroilor, va fi în jurul orei 12.00. Procesiunea durează aproximativ 4 ore şi jumătate. Sunt aşteptaţi credincioşi din toată ţara”, a declarat pentru HunedoaraLiberă.ro Emil Părău, administratorul staţiunii Straja.
Oricine are posibilitatea de a duce în spate această cruce, însă până la primul popas este dusă de fetele bisericeşti. La fiecare oprire există câte o scenă scluptata care simbolizează scenă respectivei opriri a Domnului Iisus Hristos în drumul sau spre răstignire. Se pleacă din Lupeni şi se urcă până la Schitul Straja, la peste 1400 m înălţime în Masivul Vâlcan.
Iniţierea acestui ritual a fost pus în aplicare de către Emil Pârâu, un om de afaceri din localitatea Lupeni, după ce a făcut posibilă naşterea schitului din masivul Straja în anul 2000. Accesul spre schit se face printr-un tunel plictat cu 365 de sfinţi, unul pentru fiecare zi a anului. Pentru oameni este ceva deosebit,deoarece aceştia încearcă să retrăiască momentele Biblice în care Iisus purta crucea în spate până pe Muntele Golgota, din dorinţa de a li se ierta păcatele săvârşite de oameni. Cu alte cuvinte, credincioşii care participa la acest ritual doresc să îşi arate recunoştinţă faţă de sacrificiul suprem făcut de Domnul Iisus Hristos şi doresc să imite ritualul din dorinţa de a li se ierta păcatele.
foto accentmedia.ro
Ultimele comentarii