Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe vineri, 8 iunie. Este cea de-a 25-a ediție și cea mai mare de până acum. Fiecare dintre edițiile anterioare a avut ceva special, iar cea de anul acesta nu face excepție. Sunt pregătite sute de spectacole la care vor participa zeci de mii de spectatori.

FITS 2018 are anul acesta cel mai mare buget de până acum- 12,9 milioane de euro. Este cu 700.000 de euro mai mare ca cel de anul trecut. Bani au venit și de la Primăria Sibiu- 8 milioane de lei, de la Ministerul Culturii- 4 milioane de lei, de la Ministerul Educației – 600.000 de lei, de la ICR- 250.000 de lei.

Fondurile mult mai mari ca în anii trecuți asigură FITS-ului din acest an grandoarea pe care o promite Constantin Chiriac, directorul Festivalului: ”Vor fi prezenți la Sibiu 3.300 de artiști din 73 de țări, care vor juca în 525 de spectacole, în 73 de spații de joc, în fața a circa 69.000 de spectatori pe zi, pe parcursul a 10 zile! Filozofia acestui festival este promovarea marii calități artistice, făcută printr-o selecție foarte riguroasă, descoperirea unicității și diversității artistice de pe toate continentele în dialog cu artiștii români și europeni și aducerea miracolului și a emoției în stradă, în biserici, în situri istorice și în spații publice, în fața spectatorilor care nu au obiceiul de a merge în sălile de spectacole! Am înconjurat această construcție cu piloni durabili”.

Și anul acesta la Sibiu vor veni nume marcante ale culturii mondiale. ”Parteneriatul cultural strategic creat cu SUA continuă și prin intermediul programului American Democracy Series, seria de spectacole special prezentate pentru militarii NATO, precum și prin prezența numelor celebre, Peter Sellars, Mikhail Baryshnikov, David O’Hara, alături de participarea marilor universități americane cu spectacole și personalități. Prefigurăm programul cultural româno francez 2019, precum și aniversarea comună a festivalurilor de la Shanghai și Sibiu.
Construind încredere, am adus în festival Unicitatea în diversitate, am promovat Creativitatea, făcând astfel Punți și Legături, am dezvoltat cu Energie Dialogul și am depășit Crizele cu Iubire și Pasiune”, spune Constantin Chiriac.

oradesibiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus