Senatorul PSD de Hunedoara, Viorel Sălan, vorbește într-un interviu despre prioritațile legislative ale acestei sesiuni parlamentare.

–         Ce alte legi importante aveţi pe agenda acestei sesiuni?

 

Un subiect intens dezbătut în mass media de un an încoace este Legea pensiilor publice. Este un act normativ absolut necesar pentru a putea susţine coerent creşterea accelereată a pensiilor, în paralel cu aplicarea principiului contributivităţii. Desigur nivelul uneori polemic al dialogului public reflectă şi o percepere parţială a complexităţii practice a procesului de calculare şi recalculare a pensiilor în integralitatea lui. Un alt proiect important, care va produce efecte şi în judeţul Hunedoara, este Legea minelor. între altele, acest act normativ va elimina taxele pentru activitatea minieră, va reduce birocraţia în activitatea de concesionare a resurselor minerale, va stabili noi niveluri ale redevenţelor miniere, va redeschide mine şi cariere. Ambele, şi Legea pensiilor publice, şi Legea minelor, trebuiesc adoptate în acestă sesiune parlamentară. O altă iniţiativă pe care doresc să o amintesc aici şi care va avea cu certitudine efecte pozitive pentru Hunedoara este şi Legea turismului. Prin această lege se doreşte ca autorităţile locale să preia o mare parte din atribuţiile Ministerului Turismului. Un alt obiectiv al legii este dezvoltarea zonelor turistice ale României, iar judeţul Hunedoara are un potenţial turistic impresionant care merită şi trebuie sprijinit. Desigur mai sunt şi alte proiecte, dar acestea mi se par importante pemtru oamenii de aici.

 

 

–         S-au făcut recent referiri, în cadrul reuniunii de la  Neptun, şi la modificarea Legilor securităţii naţionale. Ce ne puteţi spune despre acestea?

 

Într-adevăr, s-a discutat în şedinţa CEx a PSD  şi despre necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei actuale în domeniul securităţii naţionale pentru asigurarea unor servicii de informaţii în conformitate cu cerinţele statului de drept. Este şi motivul pentru care a fost înfiinţată o comisie parlamentară specială, din care fac şi eu parte. Adaptările cadrului juridic avute în vedere trebuie să fie în concordanţă cu nivelul celor din ţările puternic dezvoltate în acest domeniu şi ele trebuie să reaşeze activitatea serviciilor de informaţii în matca lor constituţională. Se doreşte de asemenea definirea clară a atribuţiilor structurilor de informaţii. Scoaterea serviciilor de informaţii şi a ofiţerilor serviciilor din justiţie şi politică şi înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Interceptări. Timpul este foarte scurt. Termenul final a fost stabilit pentru decembrie 2018.

 

– Vă mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus