DECLARAŢIE POLITICĂ

 

DECLARAŢIE POLITICĂ

Fondurile europene – un sprjin esenţial pentru fermierii români        

Agricultura și dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare al Partidului Social Democrat. Şi, de la alegerile generale din 2016, agricultura a fost mereu un domeniu în atenţia guvernului, miza fiind fructificarea la maximum a potenţialului ei economic şi transformarea ei într-un puternic motor de creştere economică. Doar în acest fel agricultura poate fi şi o sursă de locuri de muncă pentru populația din mediul rural, aducând sporirea veniturilor agricultorilor, creșterea calificării şi reducerea migrației din mediul rural.

Soluţia pentru care s-a optat a fost revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiții reale din fonduri europene şi ale resurselor locale. Iar, în ultimii doi ani, s-au făcut paşi importanţi.

Un sprijin decisiv pentru redresarea agriculturii româneşti l-au constituit subvenţiile pentru fermieri. Stabilirea, în primul rând, a unui calendar foarte clar pentru etapele depunerii documentelor de către fermieri şi acordarea la timp a subvenţiilor au fost primele măsuri care au facilitat mult accesul beneficiarilor la aceste finanţări.

Şi în judeţul Hunedoara peste 17.000 de fermieri, cei mai mulţi din localităţile Brad, Hunedoara, Sântămăria Orlea, Deva şi Orăştie, au primit  anul trecut fonduri alocate de peste 230 milioane de lei. Sumele cele mai mari au fost destinate creşterii animalelor şi plăţii accizelor pentru motorină. Efectul cel mai evident a fost creşterea substanţială a efectivelor de oi cu peste 39.000 de capete şi a celor de suine cu 35% într-un singur an, aducând pe piaţă şi un supliment de 3 tone de carne.

Pentru acest an suma totală alocată României pentru plăţile pe suprafaţă din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) se ridică la 1,94 miliarde de euro. Fermierii români au depus până în prezent 397.061 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 1,64 milioane hectare, în cadrul Campaniei aferente anului 2019.

Faţă de anul trecut, când la data de 5 aprilie 2018 în baza de date APIA erau înregistrate un număr de 373.498 cereri, pentru o suprafaţă de 1.1 milioane de hectare, la acest moment au fost depuse cu peste 23.000 mai multe cereri şi au fost solicitate la plată cu peste 500 de mii mai multe hectare.

Desigur s-au mai făcut şi alte lucruri pentru sprijinirea agricultorilor.

În doi ani de guvernare a PSD suprafața irigată a țării a crescut de patru ori, ajungând la 1,4 milioane de hectare, după investiții susținute, într-un program de anvergură în care s-au alocat peste 1 miliard de euro, până în 2020.

În plus, guvernarea PSD a asigurat gratuit apa pentru irigații pentru fermierii români, pe o rețea de canale extinsă, care va depăși 1.700 de km.

Şi rezultatele nu au întârziat să apară. Prin astfel de măsuri, România a devenit prima din Europa la producția de porumb și floarea soarelui și a realizat producțiii cu totul remarcabile la alte culture agricole.

Astfel România a reuşit lucruri excepţionale în agricultură. Vom avea pe piaţa mai multe produse românești, vom pune pe masă, alimente sănătoase și savuroase. Pentru că România merită mai mult!

 

Senator, VIOREL SALAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus