Până în 31 ianuarie Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare Deșeuri Hunedoara trebuie să trimită primăriilor documentația legată de studiul de oportunitate pentru tarif

În Adunarea Generală a Acționarilor a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare Deșeuri județ Hunedoara, care a avut loc ieri, î n unanimitate, reprezentanții localităților au decis ca populația să plătească un tarif și nu o taxă pentru  serviciul de colectare, transport, transfer şi sortare a deșeurilor. Asta înseamnă că după ce va fi organizată o nouă licitație pentru acest serviciu, populația și firmele vor plăti un tarif și nu o taxă, așa cum o fac în prezent.

Practic, ne-am reîntoarce la situația dinainte de instituirea taxei locale, cetățenii și firmele vor încheia contract direct cu operatorul.

În situația actuală, taxa care se achită la primării, lucru care i-a transformat pe unii dintre angajații primăriilor în angajați ai operatorului, care nu a mai avut nevoie de casieri și sedii. Mai mult, operatorul emite factura către primării,  aceasta fiind un titlu executoriu, iar apoi primăriile recuperează de la populație taxa. A fost o decizie luată anul trecut. Pripită, se pare, pentru că primăriile au fost obligate să pună bani din buget ca să plătească factura înn totalitate. Și asta pentru că numărul de persoane care este trecut în acte cu domiciliul în județ este departe de realitate, cetățenii nu s-au grăbit nici ei să achite taxa. Dacă nu plăteau, primăriile riscau să li se blocheze conturile. În medie, primăriile au reușit să recupereze de la populație lunar undeva în jurul a 50 la sută din valoarea facturilor emise de operator.

În același timp, instanța de fond a decis că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare Deșeuri județ Hunedoara trebuie să plătească o amendă de un milion de lei pentru că a încredinţat prin negociere directă, fără publicarea anunțului de participare, serviciul de colectare a deşeurilor pentru Zona 3 Centru din judeţ firmei Supercom, un contract pe un an. Instanța a scurtat, de asemenea, contractul la 6 luni. Probabil că această decizie a instanței va fi contestată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare Deșeuri județ Hunedoara.

Acum, urmează să fie organizată o licitație pentru un nou contract.

Până în 31 ianuarie, Asociația trebuie să trimită primăriilor documentația cu studiul de oportunitate pentru tarif. Acesta va fi pus în transparență publică pentru ca locuitorii să îl poată consulta.

Abia apoi va avea loc o altă adunare a acționarilor în care se va decide care va fi tariful, după care vor urma pașii legali pentru ca să fie scos la licitație noul contract. Totul poate dura câteva luni.

Prin urmare, până când licitația nu va fi adjudecată, cetățenii și firmele vor plăti acea taxă la primării.

2 răspunsuri

  1. hunedorean@yahoo.com' Hunedorean spune:

    Va bateți joc de populație?
    Alba,neagra…
    Primarii parca erau în slujba comunității…

  2. Tot asa va organizati si acasa ? eu nu cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus