Numai o minune i-a ferit pe șoferii care au circulat miercuri după amiază pe DN7 de o tragedie.

Numai o minune i-a ferit pe șoferii care au circulat miercuri după amiază pe DN7 de o tragedie. Ruperea de nori, deși (din fericire!) nu a avut o intensitate extremă, ar fi putut disloca trunchiurile de arbori abandonate pe versantul de pe marginea drumului național între localitățile Săcămaș și Leșnic și să le arunce în mijlocul drumului, peste mașinile aflate în trafic.

Hunedoara Liberă a prezentat pe larg, în ediția tipărită din 20 aprilie, problemele semnalate între localitățile Săcămaș și Leșnic din județul Hunedoara, pe partea dreaptă a sensului de mers Arad – Deva, unde există un versant împădurit pe care zac împrăștiate zeci de trunchiuri imense de arbori. Materialul lemnos poate deveni fatal în cazul în care ajunge pe carosabil în urma unei viituri puternice. 

La acea dată, prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely (foto), a promis că problema se va afla pe masa de lucru a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) care ar fi urmat să aibă loc în săptămâna 23-29 aprilie și că vom fi informați printr-un comunicat oficial în legătură cu măsurile luate.

Să ne reamintim promisiunea de acum 3 săptămâni a prefectului: „Săptămâna viitoare vom avea ședința CJSU în care vom aborda acest subiect. Este necesară o identificare în teren, stabilirea competențelor și să vedem ce avize sunt necesare. Fiecare instituție trebuie s-și rezolve problema: DRDP și Poliția Rutieră pe parte de siguranța circulației, iar Direcția Silvică și Primăria Ilia să rezolve problema regimului silvic în legătură cu acești arbori”, a declarat, pe 19 aprilie, prefectul Fabius Kiszely.

Au trecut, iată, fix trei săptămâni de când prefectul se lăuda că va face ordine, dar între timp nu a venit niciun comunicat oficial de la Prefectură. Fabius Kiszely nu a considerat că hunedorenii merită să fie afle ce s-a discutat și ce măsuri au fost luate etc.

Așa se face că am revenit tot noi cu un telefon. „Am discutat problema în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de la sfârșitul lunii aprilie. Direcția Silvică are sarcină să ne prezinte un program care să cuprindă evaluarea lemnelor care trebuie îndepărtate și în ce fel va fi făcut acest lucru”, ne-a declarat joi, 10 mai, prefectul județului Hunedoara.

Așadar, șoferii pot circula „liniștiți” pe acel sector de drum pe pe DN7. Autoritățile au „rezolvat” problema: au făcut o comisie care lucrează la un program! Dragi cititori trecuți de 45-50 de ani, vă mai amintiți cum și în cât timp s-ar fi rezolvat o problemă care pune viața oamenilor în pericol în regimul „de tristă amintire” de până în `89? Cum ar fi mers ca pe sârmă prim-secretarul de partid de mânuță cu tov. director al Direcției Silvice la fața locului și ar fi găsit soluții pe loc, pedepsindu-i exemplar pe vinovați?

Să ne lămurim: trunchiurile zac pe versant de mai bine de jumătate de an, nu de 3 săptămâni! De șase luni nimeni nu a mișcat un deget. Toți sunt în „proceduri” birocratice complexe. Stai, că nu e așa de simplu, ni se explică! Facem o comisie, comisia face un raport de expertiză, dăm niște avize, solicităm niște avize, scoatem la licitație, reluăm licitația, iar, în final, Doamne-ferește de una ca asta, dacă nu se poate altfel, ne deplasăm noi și vedem naibii cum putem rezolva problema.

Domnule prefect Fabius Kiszely, șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri a spus negru pe alb că buștenii doborâți „reprezintă un pericol pentru siguranța circulației în cazul dizlocării și căderii lor în zona drumului”. De ce argumente suplimentare aveați nevoie pentru a activa un comandament de situații de urgență care să rezolve „situația urgent”?

Atât de mult am complicat legile, încât am făcut un mecanism total ineficient (și incopetent pe deasupra). În fiecare zi se poate întâmpla o tragedie, dar nu avem „pârghiile” să rezolvăm situația. Nu ne permit … „procedurile”. Or fi legile nostre strâmbe, nu zicem, dar în spatele lor stau o mulțime de birocrați indolenți pe care îi doare fix în cot de problemele cetățenilor. Nu le putem admite nici prefectului Fabius Kiszely, nici directorului Direcției Silvice Hunedoara, Radu Crișan, explicațiile. Dacă am face-o, ar însemna că putem fi de acord că „procedurile” lor sunt mai importante decât viețile oamenilor, or asta este imposibil!

Ca să simplificăm, avem câteva întrebări pentru prefectul județului Hunedoara (din punctul nostru de vedere principalul vinovat, pentru că are în subordine toate instituțiile care ar trebui mobilizate și are toate argumentele să activeze un comandament pentru situații de urgență în acest caz):

  1. Considerați măcar că aveți o problemă că trunchiuri de copaci care pun viața oamenilor în pericol zac pe acel versant și riscă să cadă pe drum?
  2. Dacă da, există vreun vinovat că s-a ajuns aici, sau ridicați din umeri cu nepăsare, ca până acum?
  3. Cam pe când le promiteți hunedorenilor că veți înlătura pericolul?
  4. Cine și cum răspunde, dacă, Doamne-ferește, se întâmplă o nenorocire și mor oameni? Dumneavoastră, domnule prefect?

Un răspuns

  1. niculitageo@hotmail.com' Nicolae spune:

    Dupa stilul Prefectului ar putea propune ca in cazul drumului spre Poiana Pelegii , inchiderea DN7 si problema e rezolvata ! 🙂 🙁 🙁
    Fiecare individ avanseaza pana la atingerea incompetentei ! 🙁 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus