Filmele americane cu spioni te-au fermecat atât de tare încât ți-ai dori și tu să faci parte dintr-un serviciu secret? Ți-ar plăcea să călătorești, să ajungi în țări din toate colțurile lumii pentru a obține informații, cu scopul de a contribui la apărarea intereselor României?

Serviciul de Informații Externe caută spioni. Aseară, doi reprezentanți ai SIE au venit la Universitatea de Vest din Timișoara pentru a le răspunde studenților curioși la toate întrebările, dar și pentru a promova acest serviciu. Din păcate, la întâlnire au participat mai puțin de zece studenți. Pentru a fi angajat în SIE, candidatul ideal trebuie să fie în primul rând inteligent. Totuși, reprezentantul SIE prezent aseară la UVT le-a spus studenților că un adevărat spion este diferit față de cel din filme.

„Războiul spionajului este unul al inteligenței, nu e o luptă cu mitraliere, e lupta minții. Noi vedem mediul în care există o informație de care avem nevoie, intrăm natural în el și încercăm să țesem un fel de pânză de păianjen, ne împrietenim cu diverși oameni și îi facem să-și trădeze propria țară pentru securitatea României. Cum facem asta? Este o artă, avem nevoie de perseverență, pregătire și inteligentă. Un spion nu e un purtător de Porsche și de seringi bulgărești. De exemplu, dacă avem nevoie de agenda lui Putin, nu intrăm noaptea de pe acoperiș cu cagule pe cap, ci o vrăjim pe femeia de serviciu să ne-o aducă”, le-a povestit studenților reprezentantul Serviciului de Informații Externe. Potrivit acestuia, a fi spion nu este un simplu job, ci chiar un stil de viață.

„Ajungi în locuri în care alții se gândesc să meargă doar în concediu, eu am fost în țări de pe trei continente. Sunt oameni care lucrează zi și noapte sub diverse roluri, au diferite povești de viață, în diverse țări și spații. În lumea noastră, nicio zi nu seamănă cu alta, o perioadă poți să fi reprezentantul unei multinaționale în Burundi, alți patru ani recepționer la un hotel din Teheran, alți patru ani reprezentantul unei companii de petrol în Golf. Trebuie să plătești și un preț, să fi anonim, nu poți să spui nimănui că ești spion, dar satisfacția este extraordinară”, a mai explicat reprezentantul SIE.

Cei care visează să devină spioni și să facă parte din Serviciul de Informații Externe trebuie să facă un prim pas simplu, și anume să completeze un formular de aplicare pe site-ul serviciului. Pentru angajarea ca spion, candidatul trebuie să dispună de o inteligență peste medie, cultură generală de nivel superior, capacitate foarte bună de relaționare, să fie dispus să lucreze în străinătate și să se exprime fluent într-o limbă de circulație internațională, iar cunoștințele de limbi străine rare constituie un avantaj. În cazul în care candidatul a îndeplinit toate cerințele, este contactat telefonic, iar apoi urmează un an de evaluări pentru ca reprezentanții SIE să-și dea seama dacă au găsit cel mai potrivit om.

„Nimeni nu intră în SIE dacă nu-și dorește cu adevărat, acesta este lucrul pe care-l evaluăm tot timpul. De aceea nu se fac angajări într-o singură zi, trebuie să ne convingi că vrei să fi spion. Urmează o pregătire de trei, patru ani până la primele misiuni, primești un fel de bursă de studiu, nu faci nimic în această perioadă, doar înveți. Un ofițer de spionaj bun se formează în șapte, opt ani. Nu suntem mai speciali, suntem oameni ca toți ceilalți, doar că învățăm multe, îți dezvolți abilități cu ajutorul cărora poți face față unor situații aproape imposibile”, a mai explicat reprezentantul SIE. Pentru că selecția viitorilor spioni este foarte riguroasă, cel mult 5% dintre candidați ajung să lucreze în domeniu.

pressalert.ro

Un răspuns

  1. Selectia se face intr-un mod foarte riguros dar asta nu trebuie sa-i descurajeze pe cei care isi doresc cu adevarat sa faca cariera in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus