Peste 90 de hectare de teren au fost afectate în ultimele trei zile de cele 24 de incendii de vegetaţie uscată izbucnite pe teritoriul judeţului Hunedoara

Peste 90 de hectare de teren au fost afectate în ultimele trei zile de cele 24 de incendii de vegetaţie uscată izbucnite pe teritoriul judeţului Hunedoara, pompierii militari apreciind că acestea au fost generate de fermierii care au încercat să-şi cureţe parcelele de resturi cu ajutorul focului.

„Acţiunile de stingere au fost îngreunate de vântul puternic, terenul accidentat şi lipsa surselor de apă. Cel mai probabil, incendiile au fost generate de acţiunea de igienizare a terenurilor aplicată de fermieri”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, Anemona Doda.

În misiunile de stingere au fost implicaţi 85 de pompieri de la toate structurile de intervenţie ale ISU Hunedoara, în condiţiile în care arderile de vegetaţie uscată s-au manifestat în 22 de localităţi din tot judeţul.

ISU Hunedoara organizează patrule mixte în vederea prevenirii incendiilor şi identificării persoanelor care utilizează flacăra deschisă pentru curăţarea terenurilor.

Mai mult, coordonatele GPS ale parcelelor incendiate vor fi transmise Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care are competenţă în suspendarea subvenţiilor pentru suprafeţele de teren curăţate prin incendiere.

Pompierii militari atenţionează că fermierii riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei dacă recurg la incendierea miriştilor, tufărişurilor şi a vegetaţiei uscate fără să anunţe autorităţile, în prealabil.

AGERPRES – autor: Sorin Blada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus