O nouă inițativă legislativă se află pe masa senatorilor care prevede zile libere și pentru alte culte religioase.

 Codul muncii prevede obligativitatea acordării salariaților de zile libere cu ocazia celor mai importante sărbători religioase.

Astfel, articolul 139 cuprinde, printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează și trei sărbători religioase creștine (Paștele, Rusaliile și Crăciunul). Data sărbătoririi Crăciunului nu pune probleme deoarece cade în aceeași dată calendaristică, în schimb pentru cea mai mare sărbătoare creștină, Paștele și, implicit, Rusaliile, lucrurile stau în mod diferit.

În cazul a numeroși angajatori se pune problema aplicării prevederilor Codului muncii coroborate cu cele ale Legii nr. 489/2006, astfel încât salariații să poată beneficia de zilele legale libere potrivit religiei sau cultului căruia ii aparțin, dar totodată să nu disrupa activitatea angajatorului. Totodată merită subliniat faptul că în zonele locuite de persoane aparținând ambelor culte și îndeosebi în familiile mixte este un lucru obișnuit ca oamenii să sărbătorească Paștele conform calendarului ambelor culte, să respecte tradițiile și obiceiurile religioase ale celorlalți, spun inițiatorii noii prevederi în expunerea de motive.

 

În zonele unde salariații aparțin mai multor culte creștine care sărbătoresc în date diferite Paștele, modificarea propusă oferă posibilitatea acordării tuturor angajaților a celor 10 zile de sărbătoare însumate, urmând ca cinci zile să fie recuperate.

Pe lângă dificultățile ridicate de aplicarea prevederilor legale privind zilele libere cu ocazia acestor sărbători religioase în sfera economică, se pune de asemenea problema acordării acestora în sectorul educației, nu numai din perspectiva cadrelor didactice și nedidactice supuse relațiilor de muncă și prevederilor contractelor colective de muncă, ci și a elevilor sau studenților sub aspectul calendarului școlar.

Inițiativa legislativă propune așadar ca ministerele de resort și instituțiile de învățământ ca la stabilirea zilelor libere să țină cont atât de diferența dintre datele la care cultele creștine sărbătoresc Paștele cât și de sărbătorile religioase ale altor religii recunoscute în România potrivit Legii nr. 489/2006.

Astfel va fi creat cadrul legal propice pentru ca toate cadrele didactice și nedidactice din unitățile de învățământ și toți elevii și studenții să beneficieze de zile libere pentru a se putea bucură de sărbătorile religioase proprii.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus