Angajaţii care, din motive independente de voinţa lor, nu au fost în măsură să solicite concediul de odihnă plătit înainte de încetarea raportului de muncă au dreptul la plăţi compensatorii în bani pentru zilele de concediu neefectuate. Decizia a fost luată ieri de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate poate fi refuzată doar dacă angajatorul are dovezi clare că salariatul a evitat în mod intenţionat să-şi ia concediul la care avea dreptul.
Zilele de concediu neefectuate trebuie plătite chiar şi dacă salariatul n-a depus cerere de concediu

  • “La încetarea unui contract de muncă, un angajator trebuie să compenseze în bani zilele de concediu de odihnă neefectuate chiar și în situația în care salariatul n-a depus cerere de concediu. Însă numai în măsura în care angajatul demonstrează că nu și-a putut lua concediu din motive independente de voința sa”, se arată într-un comunicat referitor la CJUE în cauzele C-619/16 și C-684/16, scrie avocatnet.ro.
  • “Curtea de Justiție declară că dreptul Uniunii se opune ca un lucrător să își piardă în mod automat zilele de concediu anual plătit la care avea dreptul în temeiul dreptului Uniunii, precum și, în mod corelativ, dreptul la o indemnizație financiară în temeiul acestui concediu neefectuat, doar pentru faptul că nu a solicitat concediu înaintea încetării raportului de muncă (sau în perioada de referință)”, precizează documentul citat.

Asta înseamnă că dreptul la concediu plătit nu se poate stinge la expirarea raportului de muncă, chiar dacă angajatul nu şi-a epuizat zilele de concediu până la acel moment.
Decizia CJUE stabileşte că angajaţii care nu au putut, din motive independente de voința lor, să-și exercite dreptul la concediul anual plătit înainte de încetarea raportului de muncă au dreptul la indemnizații financiare.

  • “Aceste drepturi nu se pot stinge decât dacă lucrătorului i s-a oferit efectiv posibilitatea de către angajator, în special printr-o informare corespunzătoare din partea acestuia din urmă, de a efectua zilele de concediu în cauză în timp util, aspect care trebuie dovedit de angajator”, potrivit documentului citat.

Potrivit legislaţiei de la noi, firmele din România pot oferi compensări în bani pentru perioada de concediu neefectuat de salariaţi doar atunci când contractul individual de muncă încetează.
În România, firmele pot compensa în bani perioada de concediu de odihnă neefectuat de salariați numai atunci când încetează contractul individual de muncă.

sursa: tribuna.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus