Festivalul Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara s-a încheiat sâmbătă la Deva printr-o serie de manifestări culturale şi gastronomice.

Aflat la a şasea ediţie, festivalul este organizat anual pentru comunitatea maghiară din judeţul Hunedoara, cât şi pentru românii doritori de a cunoaşte mai bine obiceiurile şi tradiţiile maghiarilor. Organizatorii au dorit ca maghiarii şi românii să aibă ocazia de a participa la un şir de evenimente bazat pe cultură, tradiţie şi obiceiuri ungureşti. Timp de nouă zile, a şasea ediţie a festivalului s-a desfăşurat în 11 localităţi din judeţ, unde publicul larg a putut participa la o mulţime de spectacolele de dansuri populare, diferite programe pentru toate vârstele, expoziţii de pictură şi fotografie, concerte, competiţii sportive, precum şi nelipsitele tradiţii culinare.

Mâncare tradiţională, dansuri şi muzică

Așa cum au obișnuit publicul din Deva, etnicii mahiari din judeţ au organizat, în finalul Festivalului „Zilele maghiare”, un adevărat festin culinar. Gurmanzii au avut cu ce se înfrupta: cinci feluri de gulaş, gulaş secuiesc, varză a la Cluj, şi alte specialităţi ungureşti, toate pregătite in aer liber, în faţa publicului. Prepararea bunătăţilor a început la orele prânzului, iar la final, curioşii au avut undă verde la degustat. Pentru că nu toată lumea e adepta mâncării picante, s-au pregătit mai multe tipuri de gulaş, unul foarte picant, altele mai puţin.

DSCF3615

Savoarea mâncării oricum provine din dozarea optimă a condimentelor, susţin bucătarii maghiari. La doi lei porția, ceaunele au fost golite aproape instantaneu şi ca să „meargă” mai bine au fost stropite și cu puțină pălincă. Un succes asemanător au avut şi clătitele preparate de o echipă de şase bucătari din Ungaria. Între timp pe scenă s-au perindat mai multe formaţii de dans popular, dintre care cel mai mare succes l-a avut ansambul din Cristur. Festivalul s-a încheiat cu un concert al îndrăgitei trupe Bojtorján din Budapesta.

Între prieteni

Oamenii buni au mulţi prieteni, la ediţia de anul acesta a Zilelor Maghiare am avut oaspeţi sosiţi de la sute de kilometri, din secuime, de la Cluj, din Ungaria, chiar şi din Slovacia, a remarcat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler. Mulţi dintre ei revin an de an, în calitate de prieteni, să sărbătorim împreună tradiţiile şi cultura minorităţii maghiare din judeţul Hunedoara.

Andras Chirmiciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus